Najnovije vesti

KIM ODUSTAO OD VOJNE PARADE: Rođendan svoga dede proslavlja uz miroljubiviji skup (VIDEO)
Foto: Screenshot

odluka

KIM ODUSTAO OD VOJNE PARADE: Rođendan svoga dede proslavlja uz miroljubiviji skup (VIDEO)

Planeta

U Severnoj Koreji danas se proslavlja rođendan bivšeg lidera Kim Il-sunga uz pozive građanima da budu lojalni njegovom unuku i aktuelnom lideru Kim Džong-unu.

U komentaru povodom 107. rođendana Kim Il-sunga, urednik glavnog severnokorejskog list Rodong Sinmuna pohvalio je osnivača države i pozvao zemlju da podrži sadašnjeg lidera i prati njegovo vođstvo do kraja, prenosi Jonhap.

 

Današnji dan smatra se jednim od najvećih nacionalnih praznika u Severnoj Koreji, a ove godine ta zemlja je organizovala niz događaja kako bi se Kim učvrstio na vlasti.

 

Državna televizija počela je svoj program ranije nego uobičajeno emitujući programe koji naglašavaju dostignuća pokojnog osnivača i legitimnost sadašnjeg režima Kim Džong-una.

I drugi državni mediji objavili su seriju poruka koje su povodom rođendana poslale strane organizacije u kojima se pokojni lider slavi kao svetski lider.

 

Ranije se ovaj dan obeležavao uz vojnu paradu, ali ove godine Pjongjang se uzdržao od organizacije tako provokativnih skupova.

 

Umesto parade, organizovan je festival cveća, koji su rado posetile i čitave porodice sa decom.

 

Tokom celog dana građani su pored spomenika osnivaču države ostavljali cveće i iskazivali mu počast.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...