SVET JE UZ NOTR DAM: Reakcije svetskih zvaničnika na požar koji je uništio parisku katedralu!
Foto: EPA

saosećanje

SVET JE UZ NOTR DAM: Reakcije svetskih zvaničnika na požar koji je uništio parisku katedralu!

Planeta -

Posle 12 sati borbe požar u pariskoj katedrali Notr Dam je konačno ugašen. Još dok je trajala borba sa vatrenom stihijom počele su da stižu reakcije svetskih zvaničnika.

'Iz minute u minutu pratim požar na pariskoj Notr Dam. Notr Dam pripada čitavom čovečanstvu. Ona je inspirisala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posetilaca iz svih delova sveta. Koji tužan prizor. Koji užas. Saojećam s francuskim narodom', kaže se u saopštenju predsednika Komisije Žana-Kloda Junkera.

I predsednik Europskog veća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada celoj Europi. 'Svi danas saosećamo s Parizom', poručio je Tusk.

'Užasni prizori Notr Dam u plamenu izazivaju bol. Notr Dam je simbol Francuske i evropske kulture. U mislima smo s našim francuskim prijateljima', poručio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel.

Požar koji je opustošio katedralu Notr Dam u Parizu izazvao je šok i tugu Svete stolice, izjavio je portparol Vatikana Alesandro Đizoti.

"Strašna vest o požaru koji je opustošio katedralu Notr Dam, simbol hrišćanstva u Francuskoj i svetu, primljena je u Svetoj stolici sa šokom i tugom", naveo je Đizoti, prenosi Rojters.

"Izražavamo našu bliskost sa francuskim katolicima i građanima Pariza i upućujemo molitve za vatrogasce i sve koji čine sve moguće u suočavanju sa ovom dramatičnom situacijom", rekao je on.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izrazio je danas žaljenje zbog požara u katedrali Notr Dam dodajući da je u mislima sa

Francuzima i svim katolicima. "Žalosno je što je Notr Dam (...) delimično uništena nakon što se odupirala ratovima i revolucijama 800 godina. Naše misli su sa Francuzima i svim katolicima", napisao je Zarif na Tviteru.

Kurir.rs/Agencije

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track