Najnovije vesti

TEORIJE ZAVERE O UNIŠTENJU NOTR DAMA SE ŠIRE KAO POŽAR: Teroristički napad je ipak lažna vest, ali nije da islamisti nisu pokušali! (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

zaljubljena muslimanka je kriva za sve

TEORIJE ZAVERE O UNIŠTENJU NOTR DAMA SE ŠIRE KAO POŽAR: Teroristički napad je ipak lažna vest, ali nije da islamisti nisu pokušali! (VIDEO)

Planeta

Kao da uništavanje gotovo milenijium stare kulturne baštine celog čovečanstva nije dovoljno potresno, na društvenim mrežama i portalima su se, još dok je divljao požar u pariskoj katedrali Notr Dam, počele pojavljivati lažne vesti i teorije zavera o uzrocima i podmetačima požara.

Portal Infowars, koji je poznat po širenju lažnih vesti i teorija zavere, ali usprkos ili baš zahvaljujući tome ima veliki broj pratilaca, požurio je da objavi da je požar namerno izazvan. Podmetnut. Pozvali su se na objavu na Tviteru koja je u međuvremenu izbrisana, a u njoj neko nepoznat tvrdi da poznaje nekoga ko radi na obnovi katedrale i sve zna.

 

Izuzetno je lako, čak i onima s gotovo nikakvim grafičkim i informatičkim znanjima, lažirati vesti kao da ih prenose ugledne medijske kuće. Internet je prepun generatora takvih slika, a netko je iskoristio CNN-ov grafički izgled i izgled njihovog Tviter profila te proširio vest da su katedralu zapalili teroristi.

Nakon što se lažna vest počela da širi brzinom požara koji je progutao krov Notr Dama, Tviter je ugasio lažni profil. Jednako je završio i lažni Tviter profil Fox Newsa na kojem je objavljeno da je kongresmenka iz Minesote o požaru izjavila: “Kako su sejali, tako žanju.”

U septembru 2016. godine sprečen je napad automobilom bombom u blizini katedrale Notr Dam. Pred crkve otkriven je automobil sa sedam boca gasa. Policija je ubrzo uhapsila tri žene povezane sa Islamskom državom koje su planirale napad, pri čemu su jedan policajac i jedna teroristkinja ranjeni.

 

Juče su počeli da se objavljuju vesti i linkovi na stare članke kojima se pokušalo uveriti javnost da je reč o istom ili povezanom događaju. Džihad Voč se pritom posebno istakao naslovom “Muslimanka u potrazi za ljubavlju planirala porad katedrale Notr Dam u vazduh dići automobil pun boca za gas”.

Tek po otvaranju članka postaje jasno da je reč o staroj vesti namjerno ubačenoj pored onih o jučerašnjem požaru.

 

Svet je prepun budala, pa tako i onih koji likuju nad tragedijom jednog od najpoznatijih kulturnih spomenika u Europi. Ali to je sporadično likovanje iskorišćeno kako bi se prikazalo da se većina muslimana, ako već ne svi, naslađuju uništenjem katoličke katedrale.

 

Kurir.rs/Poskok.info

Foto: Profimedia, EPA

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...