PROTERIVANJEM ASANŽA EKVADORSKI PREDSEDNIK IZAZVAO BES GRAĐANA: Masovni protesti u Kitu, policija upotrebila suzavac, demonstranti poručuju NAPOLJE SA MORENOM (VIDEO, FOTO)
Foto: AP, EPA

pravda

PROTERIVANJEM ASANŽA EKVADORSKI PREDSEDNIK IZAZVAO BES GRAĐANA: Masovni protesti u Kitu, policija upotrebila suzavac, demonstranti poručuju NAPOLJE SA MORENOM (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Hiljade građana Ekvadora uključujući i pristalice Džulijana Asanža sukobilo se sa policijom u glavnom gradu Kitu.

"Danas smo ovde protiv lošeg vladanja koje postoji, kao i (Lenjinove) izdaje vladinog plana za koji je izabran. Ekvador je prodat MMF-u, preduzimajući mere protiv ekvadorskog naroda," rekao je Mark Iniguez.

Demonstranti su krenuli oko 16:00 po lokalnom vremenu u smeru starog grada, gde se nalazi Predsednička palata. Međutim, prilikom ulaska u uske gradske kolonijalne ulice, sukobili su sa policijom, koja je upotrebila suzavac.

"Naredbe vlade su ućutkati i napasti one koji demonstriraju. Represija je ono što mi sada doživljavamo, ali ne možemo se ućutkati i zaustaviti. Mi smo narod i zajedno ćemo obnoviti našu domovinu ”, izjavila je tokom mitinga levičarska poslanica Žota Ljoret.

1 / 10 Foto: AP

Ove najnovija demonstracije su krenule kada je Morenova administracija otvoreno stala na stranu SAD. U poslednjih nekoliko mjeseci, cene goriva su porasle, stope nezaposlenosti su rekordno visoke, a nedavno je vlada potpisala ugovor sa MMF-om od 4,2 milijarde dolara, najavivši da će se od 2019. godine sprovesti niz mera štednje.

"On je prodao zemlju oligarhiji, bankari imaju svoje medijske kuće i svi prirodni resursi se prodaju najvećem ponuđaču. Znamo da će zajam MMF-a donijeti mnoge posledice", rekao je jedan od demonstranata držeći transparent "Napolje sa Morenom / Napolje sa izdajnikom".

Kurir.rs/Telesurenglish

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track