Najnovije vesti

ALARMANTNI PODACI, ČAK 4 PUTA VIŠE OBOLELIH OD MALIH BOGINJA U SVETU: SZO kaže da stvarne cifre mogu biti čak i veće!
Foto: Profimedia

širenje bolesti

ALARMANTNI PODACI, ČAK 4 PUTA VIŠE OBOLELIH OD MALIH BOGINJA U SVETU: SZO kaže da stvarne cifre mogu biti čak i veće!

Planeta

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se broj obolelih od malih boginja širom sveta u prva tri meseca 2019. učetvorostručio se u odnosu na isti period prošle godine.

SZO navodi da se epidemije beleže u svim delovima sveta, a najdramtičniji rast zabeležen je u Africi - iznad 700 odsto, preneo je BBC. Stvarne cifre mogu da budu znatno veće, pošto se globalno prijavi samo jedan od 10 slučajeva oboljenja, navodi SZO koji ističe da male boginje mogu nekada da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući oboljenja pluća i mozga.

Ukrajina, Madagaskar i Indija su zemlje u kojima su male boginje najrasprostranjenije - beleže se desetine hiljada slučajeva na milion stanovnika. Samo na Madagaskaru je od septembra prošle godine preminulo najmanje 800 ljudi.

Epidemije su pogodile i Brazil, Pakistan i Jemen, "uzrokujući brojne smrtne slučajeve - uglavnom dece", dok je došlo do povećanja broja slučajeva u zemljama u kojima je broj vakcinisanih visok, uključujući SAD i Tajland. U 170 država zabeleženo je 112.163 slučajeva malih boginja, dok je u istom periodu 2018. godine u 163 zemlje bilo 28.124 slučajeva. Većina obolelih, 94 odsto, nevakcinisana je, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Ujedinjene nacije navode da je oboljenje "u potpunosti sprečivo" pravom vakcinom, ali globalna pokrivenost prve faze imunizacije "zastala" je na 85 odsto, te "još nije dostignut nivo od 95 odsto vakcinisanih što je potrebno da se spreči izbijanje epidemija".

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus i šefica Unicefa Henrijeta Fore ističu da je svet "usred krize malih boginja" i da je za to krivo širenje konfuznih i kontradiktornih informacija o vakcinama. Gebrejesus i Fore navode da je "razumljivo da u takvoj klimi roditelji budu izgubljeni", ali da "na kraju krajeva, nema rasprave o suštinskoj koristi vakcine".

"Više od 20 miliona života je sačuvano zahvaljujući vakcinama protiv malih boginja samo od 2000. godine", naveli su šef SZO i šefica UNICEF.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...