DVA STUDENTA ROŠTILJALA, PA ZAPALILA 1.000 HEKTARA ŠUME: Sud im je odredio kaznu koju će teško moći da plate!
Ilustracija, Foto: AP

drakonska kazna

DVA STUDENTA ROŠTILJALA, PA ZAPALILA 1.000 HEKTARA ŠUME: Sud im je odredio kaznu koju će teško moći da plate!

Planeta -

Dva italijanska studenta koja su prouzrokovala veliki šumski požar u regiji Komo kažnjena su novčanom kaznom od 13,5 miliona evra.

Mladići, starosti 22 godine, roštiljali su 30. decembra prošle godine u planinskoj kućici koja pripada porodici jednog od njih.

U trenutku nepažnje, izbio je veliki požar. Lokalni zvaničnici izračunali su iznos novčane kazne koristeći se formulom za određivanje obima štete.

Jedan od studenata smatra da su oni "žrtveni jarci". Naveo je da mu je "vrlo žao" zbog požara, ali da oni nisu jedini koji su odgovorni i da je požar krenuo na više mesta.

"Mi smo žrtveni jarci. Ne zna se šta je tačno pokrenulo požar. Mi smo stvarne žrtve ove priče. Odmah smo upozorili vatrogasce i dali sve od sebe kako bismo ugasili požar“, dodao je.

Tužioci, koji su istražili uzrok vatre, tvrde suprotno i smatraju da je požar nastao zbog nepažljivog rukovanja roštiljem. Sud je na osnovu tih nalaza proglasio mladiće odgovornim, zajedno s vlasnikom poseda, za nastalu vatrenu stihiju.

Požar je trajao nekoliko dana, a uništeno je oko 1.000 hektara šume.

Zakonski predviđena kazna za izazivanje požara iznosi od 118 do 593 evra po kvadratnom metru, stoga je studente čekala novčana kazna između 8 i 40 miliona evra.

Iznos od 13,5 miliona evra izračunala je šumska služba.

Advokatica jednog studenta izjavila je kako presude treba da budu smislene, što sada nije slučaj.

"Kakvog smisla ima nametati ovakvu administrativnu sankciju dvojici mladića ako se zna da to oni ne mogu da plate jer su još studenti?“ rekla je.

Sa druge strane, tužioci kažu da je kazna "signal građanima da moraju da preuzmu veću odgovornost pri zaštiti okoline".

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja