Najnovije vesti

LIBIJSKI GENERAL IZGUBIO STRPLJENJE: Haftar dovlači velika pojačanja, glavni udar na Tripoli kreće sa juga! Sprema se KONAČNA BITKA (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

LIBIJSKI GENERAL IZGUBIO STRPLJENJE: Haftar dovlači velika pojačanja, glavni udar na Tripoli kreće sa juga! Sprema se KONAČNA BITKA (VIDEO)

Planeta

Komandant Libijske nacionalne vojske (LNA) maršal Halifa Haftar priprema novi veliki napad na Tripoli i opovrgava glasine o tome, da su se vladine snage vratile na ranije izgubljene položaje.

Kako javljaju agencije, pozivajući se na izvor iz LNA, doneta je odluka o dovlačenju dodatnih vojnih snaga, koje će učestvovati u napadu na južnoj strani i „osigurati uspeh operacije“ koja se otegla „zbog borbi u gustonaseljenom području“.

Podsećamo: LNA je 4. aprila počela veliki napad na glavni libijski grad Tripoli, koji je, zajedno s manjom teritorijom zapadno od njega pod nadzorom međunarodno priznate vlade na čelu sa F. Sarajem.

Nakon početnog uspeha i preuzimanja kontrole nad aerodromom i predgrađima Tripolija, vladine i njoj odane pojedine pobunjeničke snage uspele su da se konsoliduju i pruže snažan otpor, zbog čega se ta, kako je mnogi nazivaju – završna libijska bitka – otegnula više od Haftarovog očekivanja.

Pri tom je važno napomenuti kako vladu u Tripoliju podržavaju pojedine zapadne zemlje, pre svih Italija, ali i Velika Britanija i SAD (s time da SAD imaju puno više manevarskog prostora za promene svojih simpatija na libijskom terenu od dve spomenute države), dok iza Haftara u osnovi stoje Egipat, UAE, Francuska i Rusija.

Kurir.rs/Geoplitika.news

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...