Najnovije vesti

LIBIJSKI GENERAL IZGUBIO STRPLJENJE: Haftar dovlači velika pojačanja, glavni udar na Tripoli kreće sa juga! Sprema se KONAČNA BITKA (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

LIBIJSKI GENERAL IZGUBIO STRPLJENJE: Haftar dovlači velika pojačanja, glavni udar na Tripoli kreće sa juga! Sprema se KONAČNA BITKA (VIDEO)

Planeta
10:42h

Komandant Libijske nacionalne vojske (LNA) maršal Halifa Haftar priprema novi veliki napad na Tripoli i opovrgava glasine o tome, da su se vladine snage vratile na ranije izgubljene položaje.

Kako javljaju agencije, pozivajući se na izvor iz LNA, doneta je odluka o dovlačenju dodatnih vojnih snaga, koje će učestvovati u napadu na južnoj strani i „osigurati uspeh operacije“ koja se otegla „zbog borbi u gustonaseljenom području“.

Podsećamo: LNA je 4. aprila počela veliki napad na glavni libijski grad Tripoli, koji je, zajedno s manjom teritorijom zapadno od njega pod nadzorom međunarodno priznate vlade na čelu sa F. Sarajem.

Nakon početnog uspeha i preuzimanja kontrole nad aerodromom i predgrađima Tripolija, vladine i njoj odane pojedine pobunjeničke snage uspele su da se konsoliduju i pruže snažan otpor, zbog čega se ta, kako je mnogi nazivaju – završna libijska bitka – otegnula više od Haftarovog očekivanja.

Pri tom je važno napomenuti kako vladu u Tripoliju podržavaju pojedine zapadne zemlje, pre svih Italija, ali i Velika Britanija i SAD (s time da SAD imaju puno više manevarskog prostora za promene svojih simpatija na libijskom terenu od dve spomenute države), dok iza Haftara u osnovi stoje Egipat, UAE, Francuska i Rusija.

Kurir.rs/Geoplitika.news

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...