NOTR DAM PONOVO U OPASNOSTI: Spaljenoj katedrali hitno potrebna zaštita od kiše (VIDEO)
Foto: AP

opasno

NOTR DAM PONOVO U OPASNOSTI: Spaljenoj katedrali hitno potrebna zaštita od kiše (VIDEO)

Planeta -

Arhitekte koji već rade na obnavljanju pariske katedrale Notr Dam, u novom su problemu, jer bi najavljena kiša mogla dodatno da je ošteti, pa crkvu užurbano prekrivaju, piše BBC.

Hitno postavljanje pomoćne cirade jedan je od najvećih prioriteta. Naime, svod katedrale, koji se delimično urušio tokom požara koji je Notr Dam zahvatio prošlog ponedeljka, već je sada natopljen vodom.

Osim toga, na svodu su i tri velike rupe. Jedna od njih nastala je kada se urušio zvonik. Arhitekte se boje da bi obilna kiša mogla uzrokovati dodatno urušavanje crkve.

"Hitno postavljanje pomoćne cirade jedan je od najvećih prioriteta. Grede su tamo, cirada stiže. Spremni su i penjači i građevinski radnici", rekao je za francusku BFM TV Filip Vilnev, glavni arhitekta koji radi na obnovi.

Već se sada planira razapinjanje posebnog funkcionalnog "kišobrana" na krovu crkve kako bi rekonstrukcija tekla bez većih problema. No, taj kišobran još nije spreman, a pretnja od padavina je preozbiljna da bi se čekalo njegovo razapinjanje. Kiša bi u Parizu trebalo da padne i u četvrtak.

Postojala je bojazan da bi požar koji je u katedrali buknuo 15. aprila mogao uništititi osam vekova staru crkvu. Vatrogasci su požar uspeli da ugase, a veći dio enterijera crkve ostao je neoštećen.

Radovi na stabilizaciji konstrukcije katedrale traju otkad je požar ugašen.

Slavna katedralina rozeta začuđujeće je preživela požar i već je zaštićena drvenim potpornim i zaštitnim materijalima.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će simbol Pariza biti obnovljen za pet godina, po mogućnosti pre Olimpijskih igara u Parizu, koje bi u tom gradu trebalo da budu održane 2024. godine.

Troškovi obnove verovatno će biti ogromni, međutim poznati i imućni Francuzi već su se obvezali da će dati stotine miliona evra za potrebe obnove.

Dok se čeka sanacija štete i izgradnja uništenih delova katedrale, u blizini će biti izgrađena privremena drvena katedrala kako bi se moglo nastaviti s crkvenim poslovima, a taj predlog je podržala gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track