NA OVIH 10 MESTA ŽENSKA NOGA NIJE KROČILA: Za hramove i svete planine znate, ali priča o grčkim kafanama će vas šokirati! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen YT

diskriminacija

NA OVIH 10 MESTA ŽENSKA NOGA NIJE KROČILA: Za hramove i svete planine znate, ali priča o grčkim kafanama će vas šokirati! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Iako su mesta gde je ženama zabranjen ulaz veoma retka, ona i dalje postoje. Uglavnom se radi o religioznim hramovima, ali postoje čak i kafane, klubovi i akva-parkovi gde ženska noga ne sme da kroči.

Omine

Ovo mesto je proglašeno Svetskim kulturim dobrom 2004. godine, uprkos činjenici da je ženama zabranjeno da odu tamo jer bi mogle da dovedu u "iskušenje" muškarce koji se tamo nalaze, ali i iz drugih religioznih razloga. Omine je lociran u Japanu, a u planinama se nalazi manastir iz osmog veka.

Atos

Atos, u Srbiji poznatiji kao Sveta gora, deklarisan je za Svetsko kulturno blago 1998. godine a čak i muškarci moraju da dobiju posebnu dozvolu da bi ga posetili. Ženama je zabranjeno da prilaze na manje od 500 metara, a još od 11 veka svemu ženskom je zabranjeno da ulazi na ovo sveto mesto, puno manastira, kako bi se izbegla iskušenja za muškarce odnosno monahe koji tu borave. Jedina ženska bića kojima je dozvoljen boravak su mačke koje služe da bi trebile miševe.

Plaža Mlimađi

Ova plaža locirfana je na severoistoku Afrike i pripada arhipelagu ostrva Komora. Religiozna zajednica koja tu živi izvršila je pritisak na vlasti da zabrane dolazak žena na ovo ostrvo.

Okinošima

Pošto se smatra svetim mestom, na ovo japansko ostrvo je zabranjen dolazak žena. Ovo mesto nastanjuju isključivo muškarci, a svake godine u maju se izda 200 specijalnih dozvola za muške posetioce.

Hram Aijapan

Hram posvećen hinduističkom bogu Aijapanu nalazi se u Sabarimali u Indiji. Hram je kontroverzan jer je zabranjen ulazak žena koje mogu da rađaju, između 14 i 50 godina, jer se smatra mestom celibata.

Saudijska Arabija

Iako žene mogu da uđu u Saudijsku Arabiju, muškarci ih moraju pratiti u svakom trenutku, i to je mesto gde žene nemaju mnoga prava. Na primer, nije im dozvoljeno da probaju odeću u prodavnicama i da posećuju groblja.

Jedan od apsurdnijih zakona je da im nije dozvoljeno da se nađu na ljuljašci, jer se smatra da je to seksualno uzbuđuje muškarce.

Ekstremni vodeni tobogan u Nemačkoj

Ovo je ekstreman slučaj kada zabrana nema nikakve veze sa religijom. Park Galaki Erding u Nemačkoj zabranio je ženama da posete određene vodene atrakcije, jer je nekoliko žena pretrpelo povrede genitalija nakon nekih vožnji, zbog jer korisnici dostižu brzine do 70 km/h.

Haji Ali Dargah

Hram Haji Ali Dargah se nalazi na ostrvu Vorli južno od Bombaja u Indiji. Na ovom ostrvu nalazi se grobnica svetog sufija Pira Aji Ali Bujharija, čiji mauzolej zabranjuje ulazak žena od 2011. godine. Razlog je što žene imaju menstruaciju i to ih čini "nečistim". Isto se događa u mnogim hinduističkim hramovima.

Kafenion

Iako ih je ostalo samo nekoliko, tradicionalne grčke kafane, poznate kao kafenion, ne dozvoljavaju ulazak žena. To su mesta u kojima muškarci mogu da se sastanu, igraju karte, razgovaraju, puše i piju kafu.

Klub belih džentlmena

Ovi klubovi, isključivo za bogataše, postali su popularni u 19. veku, kada je ženama bilo zabranjeno da uđu. Još ih je nekoliko u Velikoj Britaniji. Najznačajniji od njih je Klub belih džentlmena, mesto gde je princ Čarls proslavio svoju momačku zabavu.

(Kurir.rs/R.M./Culturacolectiva.com/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track