Najnovije vesti

VIKILIKS OZBILJNO OPTUŽIO AMERIČKE VLASTI: Hoće Asanžu da sude za špijunažu kako bi mogao da dobije smrtnu kaznu
Foto: EPA/Peter Rae Australia and New Zealand out

afera vikiliks

VIKILIKS OZBILJNO OPTUŽIO AMERIČKE VLASTI: Hoće Asanžu da sude za špijunažu kako bi mogao da dobije smrtnu kaznu

Planeta

Američke vlasti pokušavaju da osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža optuže za špijunažu kako bi mogla da mu bude izrečena smrtna kazna, tvrdi danas "Vikiliks".

 

"Američko Ministarstvo pravde pokušava da protiv Džulijana Asanža izgradi slučaj na osnovu Zakona o špijunaži. Prema Zakonu o špijunaži, osuda može biti smrtna kazna", naveo je "Vikiliks" na svom nalogu na Tviteru.

Asanž je portal "Vikiliks" osnovao 2006. godine kako bi mogao da objavljuje poverljive informacije o aktivnostima vlada više zemalja, uključujući SAD, podseća Itar Tas.

 

Osnivač "Vilikiksa" našao se 2010. na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu objavio snimak pod nazivom "Kolateralno ubistvo", na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je objavio i poverljiva vojna i diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

 

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao drugu, dok je bio u Stokholmu gde je održao predavanje.

 

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu.

Asanž je, međutim, uhapšen 11. aprila ove godine, nakon što mu je poništena odluka o azilu i izbačen je iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Peter Rae Australia and New Zealand out)

 

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...