IZVINJENJE ASANŽA: Uradio sam jedino što sam mogao da uradim
Foto: EPA

Osnivač Vikiliksa

IZVINJENJE ASANŽA: Uradio sam jedino što sam mogao da uradim

Planeta -

Asanž je u pismu, koje je danas pročitano pred sudom, naveo da se u jednom trenutku "borio sa teškim okolnostima

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je danas pred sudom u Londonu osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslovne slobode, izvinio se svima koji smatraju da im nije ukazao poštovanje, ističući da to nije bila njegova namera.

Asanž je u pismu, koje je danas pročitano pred sudom, naveo da se u jednom trenutku "borio sa teškim okolnostima", javio je Bi-bi-si.

"Uradio sam ono za šta sam u tom trenutku mislio da je najbolje ili možda jedino što sam mogao da uradim", naveo je Asanž.

Dok su ga posle izricanja presude čuvari odvodili prema zatvorskim ćelijama, Asanž je u pravcu svojih pristalica u sudnici uzdigao stegnutu pesnicu, na šta su mu ono uzvratili istim pozdravom.

Asanžove pristalice su, takođe, uzvikivale "sram da vas bude" obraćajući se sudu, javlja Bi-Bi-Si.

Sud u Londonu je tokom izricanja presude naveo da je Asanž prekršio uslovnu slobodu pre skoro sedam godina, posle čega se krio u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde mu je dodeljen azil.

Sudija Debora Tejlor je izjavila da je Asanž iskoristio svoj privilegovan položaj da prekrši zakon i izrazi svoj prezir prema britanskoj pravdi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track