Najnovije vesti

SVET JE OVO ČEKAO 500 GODINA: Pojavio se portret Leonarda 5 vekova posle njegove smrti! (FOTO)
Foto: EPA/ROYAL COLLECTION TRUST

jubilej

SVET JE OVO ČEKAO 500 GODINA: Pojavio se portret Leonarda 5 vekova posle njegove smrti! (FOTO)

Planeta
17:52h

Do sada neobjavljen crtež na kome je prikazan Leonardo da Vinči, verovatno delo jednog od njegovih pomoćnika, predstavljen je danas u Velikoj Britaniji, na dan 500. godišnjice Leonardove smrti.

Delo koje je prema procenama napravljeno između 1517. i 1518. godine, jedno je od preostala dva portreta Leonarda da Vinčija ostvarena za vreme njegovog života.

Drugi, čuveni portet, delo je Frančeska Melcija, umetnikovog najvernijeg sledbenika.

Oba protreta sa još oko 200 slika iz britanske kraljevske kolekcije Leonardovih dela biće predstavljeni javnosti tokom velike izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju u kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati od 24. maja do 13. oktobra, saopšteno je u Londonu.

foto: EPA/ROYAL COLLECTION TRUST

U istraživanjima za pripremu te izložbe, šef odelenja za slike i crteže britanske Kraljevske kolekcije Martin Klejton identifikovao je portret koji do sada još nije bio prikazan javnosti.

Klejton je rekao da elegantni pravi nos, linija brade i drugi detalji snažno liče na jedini drugi poznat portret Leonarda uradjen za njegovog života, koga je uradio Frančesko Melci. Crtež je verovatno napravio neidentifikovan Leonardov pomoćnik, rekao je Klejton.

"Na portretu da Vinči ima oko 65 godina i deluje malo melahnolično, kao da je umoran od sveta", rekao je Martin Klejton.

foto: AP / The Royal Collection Trust

Na izložbi će takođe prvi put biti prikazane studije ruku koje je da Vinči radio za nedovršenu sliku "Poklonstvo kraljeva". Te studije koje su vremenom nestale moći će da se vide preko tehnologije ultravioletnim zracima.

foto: AP / Philippe Wojazer/ Pool

Predsednici Italije i Francuske danas prisustvuju ceremoniji u Amboazu u Francuskoj gde je Leonardo umro pre 500 godina, a galerije širom sveta sa vezama sa umetnikom slave njegov rad.

Mnogi smatraju Leonarda da Vinčija renesansnim genijem koji je imao uloge umetnika, naučnika i pronalazala.

Aukcijska kuća Sotbi najavila je danas da će retko viđen Leonardov crtež biti izložen u Njujorku.

Biće izložena "Leda i labud", zadnji put izložena 2003. godine u galeriji Sotbija na Menhetnu idućeg meseca. Leonardo je naslikao tu sliku 1506. godine istovremeno kada je radio na Mona Lizi.

Slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči rođen je u Vinčiju 15. aprila 1452. godine iz nelegitimne veze jednog bogataša i seljanke adolesecentkinje, umro je 2. maja 1519. u Francuskoj.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/ROYAL COLLECTION TRUST

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...