AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU ZAŠTO SAD NE ODGOVARA HAOS U VENECUELI: Ako padne režim evo gde će završiti gomile oružja, pre svega SISTEMI PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE (VIDEO)
Foto: EPA

upozorenje

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU ZAŠTO SAD NE ODGOVARA HAOS U VENECUELI: Ako padne režim evo gde će završiti gomile oružja, pre svega SISTEMI PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE (VIDEO)

Planeta -

Bivši venecuelanski predsednik Ugo Čavez i njegov naslednik Nikolas Maduro koristili su pretnju "invazije SAD" kao izgovor za kupovinu i skladištenje gomile oružja, uglavnom iz Rusije. Između 1999. i 2019. godine, ruska oružja vredna milijarde dolara, koja su se finansirana iz ruskih kredita, ušla su u zemlju.

Iako nedostatak transparentnosti čini precizne podatke nemogućim, poslednjih godina vlada Venecuele je kupila najsavremenije protivvazdušne rakete S-300 u Rusiji, uvezla stotine hiljada pušaka AK-47 i municije i nabavili 5000 Igla-S MANPADS (prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane). I to je upravo ono što je javno prikazano u vojnim paradama u Venecueli ili u vojnim ugovorima koji su procurili. Nema sumnje da je u posedu venecuelanske vojske mnogo više oružja i opreme.

Ejercito de Liberacion Nacional (ELN), kolumbijski gerilski pokret, ima bazu u Venecueli i NAVODNO ima dobre odnose sa vojskom.

Brazilske grupe za trgovinu drogom takođe imaju koristi od mogućeg kolapsa u Venezueli. gRUPE kao što je Brazilska Familia do Norte (Severna porodica) i dominantni Primeiro Comando da Capital (PCC) imaju uspostavljeno prisustvo u nekoliko zemalja u regionu. Brazilske bande, posebno PCC, već su uhvaćene u krijumčarenje venecuelanskog vojnog oružja u Brazil.

Grupe poput ELN-a i možda Zeta u Meksiku imaju snažan interes za kupovinu MANPADS-a, a neke od ovih grupa su već uspešno nabavile to oružje, navodi se u Pregledu stanja malog oružja. Izveštaj Stejt departmenta iz 2017. godine naglasio je smrtonosnost MANPADS-a: Oni su ispaljeni na oko 40 civilnih aviona širom sveta od 1975. godine, pričemu su oborili 28 letelica.

Osim toga, širenje više konvencionalnog oružja - uključujući i ona koja su prodata iz Sjedinjenih Država - omogućila bi kriminalnim grupama da čine zločine i prave probleme vladama u regionu.

Gerilske grupe i druge transnacionalne kriminalne organizacije favorizuju oružje poput AK-47, snajperskih pušaka i eksploziva C4 kao svoje standardne operativne alate u terorističkim napadima, pljačkama i napadima na snage bezbednosti.

Venecuelanska vojska ima mnogo toga, a uskoro bi mogli biti i za najpovoljnijeg ponuđača. Još više alarmantni su izveštaji da će dugo očekivana ruska fabrika pušaka početi sa radom u Venecueli do kraja 2019. godine, obećavajući dodatnih 25.000 pušaka godišnje.

Kurir.rs/FP Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja