Najnovije vesti

NAJVIŠI VRH NA SVETU SE PRETVORIO U DEPONIJU: Sakupili više od 3 tone smeća, a ispod snega su otkrili i nešto jezivo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

katastrofa na mont everestu

NAJVIŠI VRH NA SVETU SE PRETVORIO U DEPONIJU: Sakupili više od 3 tone smeća, a ispod snega su otkrili i nešto jezivo (VIDEO)

Planeta

Više od 3 tone smeća i najmanje 4 leša su pronađena na Mont Everestu od sredine aprila, a sumnja se da će se broj samo povećavati.

Najviši vrh na svetu pretvorio se u deponiju.

Tokom velike akcije čišćenja planine, koja je počela 14. aprila u Nepalu, među đubretom je pronađeno i nekoliko tela u raspadanju.

U timu je 14 volontera, a cilj im je da uklone 10 tona smeća za 45 dana.

Prikupljaju konzerve, flaše, plastiku i odbačenu opremu za penjanje.

Pomaže im vojni helikopter koji transportuje smeće, a tim se priprema za penjanje na veće visine kako bi se čišćenje nastavilo.

foto: Youtube/Printscreen

Dosad su pronađena i četiri ljudska tela na planini visokoj 8.848 metara.

Nepalska vlada i lokalne zajednice se dugo bore s problemom smeća na Mont Everestu jer ljudi iz celog sveta dolaze kako bi pokušali da stignu do samog vrha.

Redovno čišćenje se obavlja od 2011. godine, ali povećanje broja posetilaca ima ogroman uticaj na osetljivu okolinu planine. Vlada je 2014. godine uvela depozit za planinare koji im se vraća ukoliko se s planine vrate sa osam kilograma smeća.

Kina je sa svoje strane zabranila pristup onima koji ne planinare kako bi se smanjila količina otpada.

Volonterima čišćenje otežavaju klimatske promene koje utiču na brže topljenje snega, zbog čega se pojavljuje sve veći broj ljudskih leševa.

Od 1922. godine je na Mont Everestu stradalo više od 200 planinara. Većina tela je verovatno zatrpana ispod glečera ili snega.

Kurir.rs/News.com.au Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...