KIM PONOVO PRETI: Severna Koreja ispalila nekoliko projektila, SAD i Japan na oprezu! (VIDEO)
Foto: AP

opasnost

KIM PONOVO PRETI: Severna Koreja ispalila nekoliko projektila, SAD i Japan na oprezu! (VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja ispalila je u subotu nekoliko projektila kratkog dometa sa istočne obale zemlje, koji su leteli od 70 do 200 kilometara u pravcu severoistoka, saopštila je južnokorejska vojska.

foto: AP

Prvobitno je iz Seula rečeno da je u pitanju lansiranje rakete, ali je vojska kasnije dala poprilično nejasan opis događaja.

foto: EPA

Ako je reč o raketi, to bi bilo prvo lansiranje otkada je Severna Koreja u novembru 2017. godine ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

foto: AP

Neposredno posle tog testa, Pjongjang je objavio da je nuklearni arsenal zemlje kompletiran, a zatim je izrazio spremnost za mirovne pregovore s Južnom Korejom i SAD.

foto: AP

Analitičari ocenjuju da Pjongjang povećava pritisak na SAD, posle neuspelog februarskog samita u Hanoju o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Bela kuća prati lansiranje raketa Severne Koreje, saopštila je danas portparolka Sara Sanders.

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je da severnokorejski projektili nisu pali na japansku teritoriju, niti u blizinu nje, i da zemlja nije bezbednosno ugrožena.

Smatra se da Japan izbegava bilo kakav oštar odgovor, pošto premijer Šinzo Abe želi da obezbedi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja