Najnovije vesti

RUSKA LETEĆA ZVER KOJA SEJE PEŠADIJSKE MINE: Za minut postavi 7.000 ubojnih sredsrava (VIDEO)
Foto: Profimedia

čudo

RUSKA LETEĆA ZVER KOJA SEJE PEŠADIJSKE MINE: Za minut postavi 7.000 ubojnih sredsrava (VIDEO)

Planeta

Na tviteru se pojavio video-materijal na kome se vidi specijalno opremljena verzija vojno-transportnog helikoptera Mi-8 kako učestvuje u akciji brze izrade gusto posejanih minskih polja

„Uz njegovu pomoć se mogu postaviti ne samo protivtenkvske mine, nego i protivpešadijske uključujući i mini PMF-1S. Radi se o protivpešadijskim minama koje imaju oblik cvetnih latica a koje se upotrebljavaju za tzv. daljinsko miniranje delova fronta. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama, jedan helikopter može da „poseje“ na hiljade mina na prostor od nekoliko kvadratnih kilometara. Mina u sebi ima samolikvidator (oznaka-S) koji se aktivira posle izvesnog vremena (najčešće 48č. nakon postavljanja, primedba prevodica)“- rekao je vojni ekspert a preneo internet portal RG.

Podsećamo da su ove sisteme orvi primenili Amerikanci za vreme rata u Vijetnamu. Na osnovu njihovih iskustava i tadašnja sovjetska armija je dobila svoj domaći analog VSM-1.

U okviru kompleta VSM-1 se nalaze četiri kontejrnera u kojima su spakovane mine. Ovi kontejeri se nalaze na spoljnoj strani korpusa letelice. Helikopter opremljen ovim kompleksom može da ponese od 116 do čak 7424 mina, u zavisnosti od njihovog tipa. Sama tehnika miniranje se izvodi tako što helikopter leti na veoma maloj visini (30-150 metara iznad zemlje), gde brzina ne sme da bude veća od 160 km/čas.

Treba reći da je ovaka sistem miniranja pokazao svoju visoku efikasnost u Afganistanu, posebno prilikom miniranja područja u visokim planinama. gde su se uglavnom kretali mudžahedini. Za svega 60 sekundi jedan vojno-transportni helikopter Mi-8 može da „zaseje“ više od 7 hiljada protivpešadijskih mina, na površini od četiri hektara.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Profmedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...