PREŽIVELI PILOT OTKRIVA UZROK POŽARA: Nešto snažno je puklo i videli smo bljesak! (VIDEO)
Foto: EPA/Russian Investigative Committee

ispovest kapetana aeroflota

PREŽIVELI PILOT OTKRIVA UZROK POŽARA: Nešto snažno je puklo i videli smo bljesak! (VIDEO)

Planeta -

Denis Evdokimov, pilot Aeroflotovog aviona "superdžet-100" koji se u nedelju zapalio na aerodromu u Moskvi, oglasio se posle tragične nesreće u kojoj je stradalo više od 40 ljudi.

Evdokimov je rekao da je brzina prilikom sletanja bila normalna i da je požar možda izbio zbog punih rezervoara i poskakivanja letelice.

"Nešto snažno je puklo i dogodio se jak bljesak nekoliko trenutaka pre nego što smo počeli prinudno da spuštamo avion prema aerodromu. Morao sam sletim s punim rezervoarima što je, zbog nezgodnog prizemljenja, verovatno dovelo do požara", rekao je.

Situaciju je dodatno otežala komunikacija sa kontrolom leta koja je otkazala "zbog udara munje".

Posada nije imala drugog izbora osim da izvrši manuelno sletanje.

Pri sletanju, avion je nekoliko puta udario u pistu i verovatno pritom oštetio rezervoare goriva.

“Brzina nije bila velika, što je normalno. Međutim, avion je bio puno teži nego što bi trebalo da bude zbog dosta goriva što je otežalo sletanje“, objasnio je pilot.

foto: EPA

Vlasti još nisu navele tačan uzrok nesreće. Svi moderni avioni trebalo bi da budu dizajnirani da podnesu udare munja. Međutim, članovi posade rekli su da je zbog munje izgubljena komunikacija s kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Konvencionalni putnički avioni izrađeni su od aluminijuma pa im oklop aviona deluje kao kavez koji raspodeljuje električnu energiju i omogućuje sigurno putovanje.

Neki noviji modeli konstruisani su pomoću lakših materijala koji imaju manju električnu provodljivost i koji moraju stoga da budu dodatno zaštićeni drugim materijalima.

Udari munja mogu da prouzrokuju tehničke smetnje, zbog čega se avion, čisto iz predostrožnosti, može preusmeriti ili hitno prizemljiti, ali nesreće nakon takvih incidenata su vrlo retke.

Većina poginulih ugušila dimom koji je ispunio avion. Osim toga, dosta putnika je zadobila teške opekotine.

“Uzroci smrti će biti ustanovljeni forenzičkom analizom. Sada se čini da je većina poginula od trovanja dimom”, naveo je izvor.

Kurir.rs/RT

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track