EVO KAKVO VREME NAS ČEKA SLEDEĆA 3 MESECA: Prvi deo leta u većem delu Evrope biće TOPLIJI od uobičajenog, ali ovo će da ga kvari!
Foto: printscreen

promenljivo

EVO KAKVO VREME NAS ČEKA SLEDEĆA 3 MESECA: Prvi deo leta u većem delu Evrope biće TOPLIJI od uobičajenog, ali ovo će da ga kvari!

Planeta -

Prvi deo leta u većem delu Evrope biće topliji nego što je uobičajeno, ali sa natprosečnim kišnim padavinama u junu i julu.

Ova godina verovatno će biti peta po redu najtoplija godina. Mada postoje razlike u klimatskim modelima za leto, ipak se predviđa toplo leto, naročito u centralnoj i istočnoj Evropi, stoji u izveštaju američkog meteorološkog servisa Veder kompanije.

Revidirana je ranija prognoza za južnu i istočnu Evropu za maj pa se očekuje da mesec bude hladniji nego što se ranije predviđalo.

U maju se u Velikoj Britanija i južnoj Skandinaviji i Nemačkoj očekuje toplije i sušnije vreme od uobičajenog. U Jugoistočnoj Evropi maj će biti hladniji i vlažnije od uobičajenog.

U Španiji , Francuskoj i Alpima očekuje mesec će biti topliji i sušniji od očekivanog.

U junu će u Britaniji i južnoj Skandinaviji biti hladnije od uobičajenog, a vlažnije od očekivanog u istočnim delovima, dok će na zapadu biti sušniji periodod uobičajenog.

Na jugu Nemačke se očekuje topliji jun od uobičajenog, ali će na severu biti znatno hladnije u odnosu na očekivano vreme u ob+vom letnjem mesecu uz veću vlažnost od uobičajene.

U jugoistočnoj Evropi jun će biti topliji i vlažniji od uobičajenog, a u Španiji , Francuskoj i u Alpima se očekuje toplije i sušnije vreme od uobičajenog za jun mesec.

Juli će u južnoj Skandinaviji biti topliji od uobičajenog za skandinavsko područje, ali Britaniju čeka hladniji mesec od uobičajenog, i znatno vlažniji od uobičajenog. U Nemačkoj će juli biti topliji i vlažniji od proseka. Ovaj letnji mesec biće topliji i sušniji n apodručju jugoistočne Evrope. Na istoku Španije, francuske očekuje se toplije vreme od uobičajenog, ali će u zapadnim delovima ovih zemalja biti hladnije i vlažnije od očekivanih vrednosti.

Prema dugoročnoj prognozi RHMZ u junu možemo da očekujemo više kiše, ali tokom jula i avgusta očekuje se suvo vreme. Prema rečima meteorologa RHMZ ove godine se očekuje da će biti manje kišno.

Za leto možemo da očekujemo toplo vreme sa odstupanjem srednje sezonske temperature do dva stepena Celzijusa. Mesec jun će odlikovati srednja temperatura do 28 stepeni, kao i veći broj dana u kojima će biti kiše.

U junu na jugu Srbije možemo da očekujemo nešto veće količine padavina navode meteorolozi. Topliiji jun predviđa da će u proseku najniže temperature iznositi oko 17 stepen.

U julu mesecu možemo da očekujemo temperature iznad proseka, kada će srednja maksimalna temperature u julu biti oko 31,5 stepeni Celzijusa. Padavine će biti u granicama proseka, a tokom letnjih meseci predviđeno je da bude od 30-55 tropskih dana.

Kurir.rs/Reuters/Srbija danas

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track