KAKO JE IZBEGNUT HOROR U DUBAIJU: I tada se avion zapalio po sletanju, ali je 282 putnika je SPASENO SAMO ZAHVALJUJUĆI OVOME (VIDEO)
Foto: Screenshot

hrabrost

KAKO JE IZBEGNUT HOROR U DUBAIJU: I tada se avion zapalio po sletanju, ali je 282 putnika je SPASENO SAMO ZAHVALJUJUĆI OVOME (VIDEO)

Planeta -

U stravičnoj neserći na moskovskom aerodromu Šeremetjevo u zapaljenom avionu stradalo je 41 putnik. Prema rečima jednog od preživelih evakuacija se odvijala, kako je opisao, u potpunom mraku, međutim on nije osećao dim i nije znao šta se događalo pozadi u drugoj kabini.

Ovo nije prva nesreća te vrste, jer se sličan incident desio i u Dubaiju pre dve godine, ali su tada svi putnici spaseni.

Kompanija Emirates Erlajns je tada doživela svoj prvi gubitak letelice i najteži incident u svojoj dotadašnjoj tridesetogodišnjoj istoriji.

Boing 777-300, star 13 godina i 5 meseci, doživeo je prvo delimično a zatim i skoro potpuno strukturalno oštećenje uz požar i barem jednu eksploziju prilikom pokušaja za sletanje (ili nakon započete procedure za neuspeli prilaz) na međunarodnom aerodromu u centru Dubaija.

Po zaustavljanju letelice, zahvaljujući brzoj reakciji kabinskog osoblja i aerodromskih spasilačkih i vatrogasnih službi nije bilo žrtava među 282 putnika i 18 članova posade. Kasnije tokom dana zvanično je potvrđeno da je jedan vatrogasac na zemlji poginuo u akciji gašenja požara na avionu. Letelica je skoro potpuno izgorela.

Kako je na konferenciji za medije potvrdila kompanija, pilot i kopilot imali su preko 7.000 sati letenja ponaosob i jedino, za sada još nepotvrđeno tumačenje udesa, fokusirano je na mogućnost da je letelica „promenila svoju putanju zbog izbegavanja efekta smicanja vetra“ – rečeno je na konferenciji. Tokom dana pojavilo se još jedno tumačenje mogućeg uzroka, neuobičajeno brzo i detaljno za ovakav tip incidenta.

Tri stotine ljudi je evakuisano za ne više od 45 sekundi (prema izvorima iz kompanije, snimak iz kabine pokazuje vremenski period od 76 sekundi). Standard industrije je maksimalno 90 sekundi.

Kurir.rs/Tango Six Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track