Najnovije vesti

PORODICA IZ BIH PROŽIVLJAVA PAKAO U ITALIJI: Dobili su stan a onda je počeo HOROR, ne smeju da izađu iz kuće, morali da INTERVENIŠU SPECIJALCI! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

jezivo

PORODICA IZ BIH PROŽIVLJAVA PAKAO U ITALIJI: Dobili su stan a onda je počeo HOROR, ne smeju da izađu iz kuće, morali da INTERVENIŠU SPECIJALCI! (VIDEO)

Planeta

Kazal Brućato, naselje na istočnoj periferiji Rima, došlo je u fokus italijanske javnosti zbog protesta i uličnih sukoba. Sve je počelo u ponedeljak 6. maja 2019. godine, kada su vlasti dodelile opštinski stan romskoj porodici iz BiH što je izazvalo proteste na ulici.

Porodica potiče iz nomadskog naselja La Barbuta i ima 14 članova: otac Imer, majka Senada i 12-oro dece, pri čemu je najmlađi 3-godišnji dečak, a najstariji 21-godišnji mladić.

Kada je porodica stigla u stan pred vratima ih je sačekalo 50 osoba. Među ogorčenim građanima, našli su se i militanti neofašističke Kaza pund partije.

Njeni članovi su i organizovali demonstracije u  naselju. Na ulicama Kazal Brućata situacija je vrlo napeta, a zbog najave nasilja raspoređene su brojne policijske snage i karabinjeri.

"Želimo da ih sve obesimo i spalimo", vikali su demonstranti, a neki su čak uzvikivali "Musolini, ustani". Na snimku koji je objavio TPI Njuz vidi se pripadnik Kaza punde kako preti silovanjem i najcrnje vređa Senadu, dok je štite jake policijske snage.

Zbog pretnji i straha članovi porodice ne izlaze iz kuće. U stanu koji nije namešten, nema struje ni plina, samo dušeci na podu trenutno su samo roditelji i dvoje dece dok su ostali članovi porodice smešteni kod rodbine.

Zanimljivo je da je komšija porodice iz BIH, takođe korisnica socijalnog stana, bila najžešća među protestantima, a stajala je uz članove Kaza punde i čak im pripremala jela.

"Rekli su mom sinu da će nam baciti bombu. Ne osećamo se bezbedno", rekao je 40-godišnji Imer, otac porodice. Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, došla je u sredu ujutro u naselje da pruži podršku romskoj porodici.

"Prestravljeni su. Ova porodica je legitimni korisnik stana, a zakon mora da se poštuje. Onaj ko vređa decu i preti ženama silovanjem, možda treba da se preispita.

To nije društvo kojem težimo", rekla je gradonačelnica čije su reči izazvale gomilu pretnji i seksističkih uvreda protestanata.

Podršku romskoj porodici iz BiH pružili su i predstavnici katoličke crkve..

Kurir.rs/.tpi.it

Foto printscreen YT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...