Najnovije vesti

DA LI JE KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD RASISTA: Evo kako je Džo Bajden nekada objašnjavao neuspeh Afroamerikanaca u školi (VIDEO)
Foto: AP

bruka

DA LI JE KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD RASISTA: Evo kako je Džo Bajden nekada objašnjavao neuspeh Afroamerikanaca u školi (VIDEO)

Planeta

Džo Bajden je nedavno objavio da se kandiduje za predsednika SAD 2020. godine, međutim sada su isplivale njegove kontroverzne izjave iz 2007. godine.

Kada je Vašington Post pitao Bajdena kako objašnjava drastično različite rezultate u uspehu u školama u Ajovi u poređenju sa školama u Vašingtonu, on je kao uzrok te razlike naveo visoku populaciju Afro-Amerikanaca i drugih manjina na području Vašingtona.

"Postoji manje od jednog procenta populacije Afroamerikanaca u Ajovi. Verovatno je manje od četiri od pet odsto onih koji su manjine. A u Vašingtonu? Moramo se vratiti na ono od čega se počinje i sa čime se prvo raspolaže", rekao je on novinama.

Demokrata je nastavio da raspravlja o "nefunkcionalnim domovima" u manjinskim zajednicama i sugerisao da majke koje pripadaju manjinama ne razgovaraju sa svojom decom "od rođenja".

"Kada imate decu koja dolaze iz nefunkcionalnih domova, kada imate decu koja dolaze iz domova gde nema knjiga, gde majka od rođenja ne razgovara s njima - za razliku od majke u Ajovi koja sedi tamo i razgovara sa njima, klinac kreće sa rečnikom većim od 300 reči sa tri godine", rekao je Bajden.

Kako je javio CNN, demokrate su odmah pokušale da "ispegalju" ovu izjavu, naglašavajući da je Bajden govorio o "socijalno-ekonomskim, a ne rasnim razlikama".

Međutim, na internetu se prošle nedelje pojavio spot Bajdena iz 2007. godine u kojem se raspravlja o upotrebi kondoma u crnoj zajednici i testiranju na AIDS.

Bajden se tada hvalio da je celo leto pokušavao da ubedi crne ljude da nose kondome, kritikovao zajednicu zbog toga što ne zna dovoljno o AIDS-u, i pohvalio Obamu za to što je uradio test na AIDS.

"Ja sam se testirao na sidu, Obama je to učinio. Nije sramota testirati se na sidu. To je važna stvar", pojasnio je Bajden!

Kurir.rs/Daily Wire Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...