TRAMP IRANU ZAPRETIO VOJSKOM, ONI MU ODGOVORILI: Teheran neće razgovarati sa svojim najvećim neprijateljem
Foto: AP/Vahid Salemi

zaoštravanje sukoba

TRAMP IRANU ZAPRETIO VOJSKOM, ONI MU ODGOVORILI: Teheran neće razgovarati sa svojim najvećim neprijateljem

Planeta -

Zamenik šefa iranske Revolucionarne garde Jadolah Džavani izjavio je danas da Teheran neće razgovarati sa svojim najvećim neprijateljem - SAD, i ocenio da se Vašington "neće usuditi da pokrene vojnu akciju protiv" Irana.

Američki predsednik Donald Tramp juče je pozvao rukovodstvo Irana na razgovore o odustajanju od svog nuklearnog programa i naveo da ne isključuje mogućnost vojne konfrontacije ako bude bilo potrebno, prenela je agencija Rojters.

"Nikakvi razgovori neće biti vođeni sa Amerikancima a Amerikanci se neće usuditi da preduzmu vojnu akciju protiv nas", rekao je Džavani.

On je dodao da Iran SAD smatra nepouzdanom.

Američki bombarderi B-52, koje je Bela kuća uputila u Persijski zaliv zbog navodnih pretnji Irana, stigli su u četvrtak uveče u američku vojnu bazu u Kataru.

Bela kuća je u nedelju obelodanila da će poslati američki nosač aviona "Abraham Linkoln" i bombardere u Persijski zaliv zbog navodnih pretnji iz Teherana.

Američka administracija nije pojasnila o kakvim pretnjama je reč.

Iran je u sredu objavio da će početi da se povlači iz nuklearnog sporazuma sa zapadnim silama, godinu dana pošto su se SAD povukle iz tog sporazuma.

Iranski predsednik Hasan Ruhani dao je evropskim liderma rok od 60 dana da pronađu način da zaštite Iran od američkih sankcija ili će u suprotnom Teheran početi da obogaćuje uranijum blizu nivoa naoružanja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Vahid Salemi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track