Najnovije vesti

CIPRAS SE IZVUKAO: Grčka vlada preživela glasanje o poverenju
Foto: EPA

"za" glasalo 153 od 300 poslanika

CIPRAS SE IZVUKAO: Grčka vlada preživela glasanje o poverenju

Planeta

Vlada Grčke preživela je glasanje o poverenju u parlamentu koje je zatražio premijer Aleksis Cipras skoro dve nedelje uoči izbora za Evropski parlament.

Za vladu premijera Aleksisa Ciprasa glasalo je 153 poslanika od 300. Ciprasova levičarska Siriza ima 145 mesta u parlamentu, ali je on dobio i podršku osam nezavisnih poslanika.

foto: EPA

Cipras je želeo da dobije podršku parlamenta da bi ojačao svoj položaj uoči evropskih i lokalnih izbora 26. maja i parlamentarnih predviđenih na jesen.

Cipras je najmanje pet procentnih poena iza svog glavnog protivnika Kirijakosa Micotakisa, vođe desničarske Nove Demokratije, prema anketama za predstojeće parlamentarne izbore koji će se najverovatnije održati u oktobru.

foto: EPA

Profesor univerziteta Tanasis Diamantopulos rekao je da se glasanje za evropske i lokalne izbore u principu smatra glasanjem drugog reda u odnosu na parlamentarne izbore, ali ovog puta je glasanje na evropskim izborima skoro odlučujuće za Grčku jer se radi o svojevrsnoj generalnoj probi za parlamentarne izbore.

foto: EPA

Grčki premijer je iskoristio priliku da zatraži glasanje o poverenju posle pokušaja Kirijakosa Micotakisa da traži smenu zamenika ministra zdravlja zbog njegovih neumesnih izjava o jednom poslaniku desničara koji koristi kolica.

 

Cipras čiji se mandat završava u oktobru nastoji da profitira na rezultatima svoje politike, posebno vraćanju Grčke na finansijska tržišta, i izlasku iz strogih programa štednje koje su diktirali kreditori zemlje, EU i MMF da bi se izašlo iz dužničke krize.

 

Kurir.rs/Beta
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...