OD OVIH IZBORA ZAVISI FRANCUSKA MOĆ NA PACIFIKU: Strateški važno ostrvo koje leži na četvrtini svetskih zaliha ovog važnog metala, danas odlučuje!
Foto: Profiomedia

separatisti se nadaju

OD OVIH IZBORA ZAVISI FRANCUSKA MOĆ NA PACIFIKU: Strateški važno ostrvo koje leži na četvrtini svetskih zaliha ovog važnog metala, danas odlučuje!

Planeta -

Šest meseci nakon referenduma na kojem su građani Nove Kaledonije odlučili da ipak ostanu francuska prekomorska teritorija, stanovnici tog pacifičkog arhipelaga ponovo izlaze na birališta, ovoga puta da bi glasali za svoje predstavnike u lokalnom Kongresu.

Ipak, zagovornici odvajanja od Francuske nadaju se da će na tim izborima osvojiti većinu, prenosi Gardijan.

Referendum o odvajanju od Francuske pokrenuo je pitanje o kontroli strateškog ostrva, koje leži na četvrtini svetskih zaliha nikla, koji je jedan od glavnih elektronskih komponenti.

foto: AP / Mathurin Derel

Na referendumu je za ostanak u Francuskoj glasalo 56,7 odsto glasača, što je mnogo lošiji ishod od predviđenog. U aktuelnom lokalnom sazivu Kongresa, pro separatističke frakcije imaju 25 od 54 mesta, a britanski list navodi da su pristalice nezavisnosti od Francuske uglavnom starosedeoci Nove Kaledonije Kanaksi koji čine jedva nešto više od polovine stanovnika ostrva kojih ima 269.000.

Beli stanovnici, potomci prvih evropskih naseljenika uglavnom žele da ostanu deo Francuske, a podržavaju ih druge pacifičke manjine. Pravo glasa ima 170.000 građana, a u trci za mesto u lokalnom kongresu je više od 900 kandidata.

Prema zakonu pravo glasa imaju stanovnici koji na njemu žive bar od 1998. godine.

Poseban status Nove Kaledonije u Francuskoj definisan je nizom sporazuma koji su postignuti nakon sukoba osamdesetih godina između belaca i Kanaksa tokom kojih je stradalo više od 70 osoba.

Neki od najvažnijih sporazuma su oni postignuti u Matinjonu 1988. i u Numei 1998. godine kojima je stanovništvo Kaledonije izborilo pravo na lokalno državljanstvo, odvojene državne simbole od Francuske, amnestiju za sve učesnike sukoba i referendume o samostalnosti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track