Najnovije vesti

LAVROV: Rusija i Kina spremne da daju garancije Severnoj koreji nakon denuklearizacije
Foto: AP / Alexander Zemlianichenko

pregovori

LAVROV: Rusija i Kina spremne da daju garancije Severnoj koreji nakon denuklearizacije

Planeta

Trilateralni razgovori između Moskve, Pekinga i Vašingtona mogu da pojačaju napore za stabilizaciju situacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem. "Biće lakše rešavati situaciju na Korejskom poluostrvu ako postoji trilateralni dijalog između Rusije, Kine i Sjedinjenih Država", rekao je Lavrov, prenosi Itar Tas.

On je dodao da se takav mehanizam koristi za pronalaženje mirnog rešenja za avganistansko pitanje i naglasio: "Moramo da shvatimo našu odgovornost za globalnu stabilnost i bezbednost koja treba da bude dostupna za sve zemlje". "Podržaćemo svaku inicijativu koja podrazumeva saradnju između Kine, SAD i Rusije, pod uslovom da doprinosi miru", poručio je ruski ministar i saopštio da su Rusija i Kina spremne da daju bezbednosne garancije Severnoj Koreji nakon denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Lavrov je istakao i da se nada će u jednom trenutku biti postignut sveobuhvatni sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i da biti stvoren trajniji sistem mira i bezbednosti za celu jugoistočnu Aziju, što podrazumeva i konkretne čvrste bezbednostne garancije Severnoj Koreji, koje je ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata najavio , kao što je to bio slučaj nakon sastnaka sa severnokorejskim liderom u Vladivostoku 25. aprila.

"Takve garancije neće biti lako dati, ali ovo je apsolutno obavezan deo budućeg sporazuma i Rusija i Kina su spremne da rade na takvim garancijama", najavio je Lavrov On je takođe najavio da će Moskva nastaviti konsultacije s Pekingom i Vašingtonom o avganistanskom sporazumu:

"Nastavićemo konsultacije zasnovane na poverenju u format Rusija - Kina - SAD kada je reč o Avaganistanu", rekao je Lavrov, nakon što je Moskva 25. aprila bila domaćin sastanka specijalnih izaslanika ruskog predsednika, kineskog ministarstva spoljnih poslova i američkog Stejt Departmenta o Avganistanu.

Po rečima ruskog ministra očekuje se i da ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Li Kećang održe sastanak u jesen 2019. godine, što bi bio 24. sastanak premijera dve zemlje, a i predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping imaće brojne prilike da razgovaraju na međunarodnim forumima tokom 2019. godine, prenosi agencija.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP / Alexander Zemlianichenko)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...