Najnovije vesti

UKRAJINA DOBILA PREDSEDNIKA, A GUBI PREMIJERA: Grojsan najavio ostavku na prvoj sednici vlade
Foto: EPA / Sergey Dolzehenko

odlazak

UKRAJINA DOBILA PREDSEDNIKA, A GUBI PREMIJERA: Grojsan najavio ostavku na prvoj sednici vlade

Planeta

Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman najavio je danas da će podneti ostavku u izjavi datoj ubrzo posle inauguracije novog predsednika Vladimira Zelenskog.

"Odlučio sam da podnesem ostavku odmah posle sednice vlade u sredu", rekao je predsednik ukrajinske vlade novinarima. Glumac Vladimir Zelenski danas je položio zakletvu kao predsednik Ukrajine i odmah raspustio parlament.

"Kad je novi predsednik izabran predložio sam predsedniku i Parlamentu da sastavimo novi dnevni red i donesemo odluke koje će učiniti Ukrajinu jačom. Predsednik je izabrao drugi put i smatram da po njegovim izjavama on preuzima svu odgovornost u odnosu na pretnje" sa kojima je zemlja suočena, rekao je Grojsman bez dodatnih objašnjenja.

Raspuštanje Vrhovne rade bilo je jedno od predizbornih obećanja Zelenskog koji je poslanike nazvao grupom ljudi koje zanima samo lično bogaćenje.

Novi predsednik je pre odluke o raspuštanju parlamenta od poslanika zatražio da usvoje zakon protiv nelegalnog bogaćenja i podrže njegov zahtev za smenama ministra odbrane, šefa službe bezbednosti i državnog tužioca. Svi oni su saveznici dosadašnjeg predsednika Petra Porošenka, koji je glatko izgubio izbore od Zelenskog.

Po zakonu ministri u vladi nisu dužni da odu pre održavanja parlamentarnih izbora. Prema Ustavu Parlament odredjuje predsednika Vlade, i novi predsednik Zelenski nema ni jednu parlamentarnu grupu koja bi mu omogućila formiranje njemu vernog vladajućeg tima dok čeka prevremene izbore.

Zelenski (41) u svom inauguracionom govoru je rekao da je glavni cilj njegovog mandata povratak mira u istočnoj Ukrajini, gde već pet godina traju sukobi vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

"Spreman sam da učinim sve da naši heroji ne umru tamo. Spreman sam da izgubim popularnost i, ako je potrebno, spreman sam da izgubim funkciju da bismo imali mir", rekao je on.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA / Sergey Dolzehenko)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...