DŽONSON NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Lagao o troškovima britanskog članstva u EU
Foto: EPA

suđenje bivšem ministru

DŽONSON NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Lagao o troškovima britanskog članstva u EU

Planeta -

Sud u Londonu saopštio je danas da će naredne nedelje odlučiti da li da na saslušanje pozove bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona protiv kojeg je podneta tužba da je lagao o troškovima britanskog članstva u Evropskoj uniji (EU).

Tužbu je podneo biznismen Markus Bol čiji su advokati naveli da je od suda zatraženo da Džonson bude saslušan zbog kršenja službene dužnosti.

Bolovi advokati tvrde da je Džonson, inače žestoki pobornik Bregzita, lagao dok je bio gradonačelnik Londona, jer je rekao da Velika Britanija navodno nedeljno daje Uniji 350 miliona funti (400 miliona evra).

"Demokratija zahteva odgovorno i pošteno vodjstvo onih koji obavljaju javne dužnosti", naveli su advokati i dodali da Velika Britanija nije nikada davala 400 miliona evra nedeljno Briselu.

Prema njihovim rečima, Džonson je znao da to nije tačno, ali je ipak odlučio da to ponovi nekoliko puta. Dodaje se da se optužba odnosi na period pre referenduma u junu 2016. godine kako bi bila obmanuta javnost.

Džonsonovi advokati su sa svoje strane rekli da je optužba "neodgovarajuća" i da je u pitanju politički manevar pošto se bivši ministar pominje kao eventualni naslednik Tereze Mej na funkciji premijera.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track