Ruski mediji: SAD radarima steže obruč oko Irana

Ruski mediji: SAD radarima steže obruč oko Irana

Planeta -
Radari sa visokofrekventnim radio-talasima locirani su u Turskoj i pustinji Negev u Izraelu

MOSKVA - S obzirom da će SAD uskoro kompletirati radarski pojas oko Irana i da će se u vodama Persijskog zaliva u septembru održati najveće mornaričke vežbe ikad, jasno je da Pentagon sve više steže obruč oko Irana, navodi danas televizija Raša tudej (Russia today).

Američka vojska je tražila od Kongresa 12,2 miliona dolara za izgradnju radarske stanice tipa AN/TPY-2 u Kataru koja će biti dovršena do kraja meseca, naveli su američki zvaničnici, a prenosi list "Vol strit žurnal". Slični radari sa visokofrekventnim radio-talasima locirani su u Turskoj i pustinji Negev u Izraelu. Detektor u Kataru će biti kičma sistema osmišljenog za zaštitu Izraela i Evrope od iranskih balističkih raketa, navodi isti list, a radarski štit bi tačno mogao da utvrdi da li se eventualne rakete lansiraju sa severa, zapada i juga Irana.

Postoje i ambicije da se narednih meseci razmesti sistem za presretanje raketa THAAD u regionu, verovatno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima što će zajedno sa pomenutim radarima obezbediti "dodatni nivo odbrane". Nezadovoljni pojasom radarskih baza koje skoro potpuno okružuju Iran, Amerikanci pokušavaju da slome i moral Iranaca tako što će od 16. do 27. septembra održati najveće mornaričke vežbe u Persijskom zalivu u kojima će, kako navode američki mediji, učestvovati 20 zemalja.

SAD i njihovi saveznici će se usredsrediti na otkrivanje i uništavanje mina brodovima, helikopterima i podmornicama bez posade u Persijskom zalivu i drugim lokacijama u regionu. Manevri treba da budu odgovor na pretnje Teherana da će blokirati transport nafte kroz Hormuški moreuz, kao reakcija na međunarodne sankcije, navodi Raša tudej.

SAD su takođe u Persijski zaliv poslale nosač aviona USS Džon Stenis, četiri meseca pre nego što je planirano, a očekuje se da će on stići tamo za četiri nedelje i da će ostati osam meseci, duplo duže nego što je prvobitno najavljeno. Sjedinjene Države to pravdaju time da žele da dva nosača aviona budu u regionu u isto vreme. U Bahreinu je smeštena baza američke Pete flota, a vodama trenutno patroliraju nosači Enterprajz i Ajzenhauer. I mada Pentagon insistira na tome da su njegovi potezi isključivo odbrambene prirode, planirane radarske stanice i manevri mogu da se protumače kao upozorenje Teheranu koji je više puta isticao da pomno prati svaki korak SAD u Persijskom zalivu i da je spreman za svaki konflikt, ocenjuje "Raša tudej".

I dok se borbena retorika Teherana zaoštava, tenzije i pritisak utiču i na posadu američke mornarice u Persijskom zalivu koja je u ponedeljak izazvala incident kada je pucala na mali motorni čamac kod obala Emirata ubivši jednog Indijca i ranivši još trojicu. Istraga je pokazala da se radilo o nenaoružanim ribarima. Iran je osudio neopravdano otvaranje vatre i pozvao druge persijske sile da uzmu regionalnu bezbednost u svoje ruke. "Uvek smo govorili da prisustvo stranih sila može da bude pretnja regionalnoj sigurnosti", saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova.

SAD već duže vreme povećavaju svoje prisustvo u Persijskom zalivu, dok Vašington pokušava da pojača pritisak na Iran zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa. SAD, Izrael i EU sumnjaju da Iran radi na stvaranju nuklearnog oružja, što Teheran negira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track