Najnovije vesti

ASADOVO PROKLETSTVO STIGLO I BRITANSKU PREMIJERKU: Tereza Mej kao i mnogi pre nje, sahranjivala sirijskog vođu, a onda završila kao politički mrtvac! (VIDEO)
Foto: Profimedia/EPA

pazi šta želiš

ASADOVO PROKLETSTVO STIGLO I BRITANSKU PREMIJERKU: Tereza Mej kao i mnogi pre nje, sahranjivala sirijskog vođu, a onda završila kao politički mrtvac! (VIDEO)

Planeta

Tereza Mej je službeno podnela ostavku na mesto predsenice Konzervativne stranke i britanske vlade. Svoje dužnosti će da napusti 7. juna. "Asadovo prokletsvo" je stiglo i britansku premijerku. Setimo se samo svih političkih mrtvaca koji su govorili “Asad mast go”. Lista je predugačka za nabrajanje.

Važno je naglasiti da je poslednja godina premijerke Mej bila zaista monstruozna. Ministri su joj bežali iz kabineta, što su njeni bivši suradnici iskoristili da je javno optužuju. Morala je da se suoči sa skandalimam i curenjem informacija.

Bivši ministar odbrane praktično je radio za NSA i širio glasine o premijerki da je uključena u američku zaveru protiv Huaveja. Glavni izlazni plan za Bregzit je prošao više brodoloma sa razornim porazima u parlamentarnim glasanjima.

Tereza Mej je trpela stalan pad ličnog i stranačkog rejtinga, što je dovelo do i do krize poverenja unutar Konzervativne stranke. Čak ni lažna priča sa "trovanjem Skripaljevih od strane ruskih agenata” nije joj pomogla da pažnju društva skrene sa unutarnjih problema. Zbog svega toga, iako se pad Tereze Mej očekivao u septembru prošle godine, on se dogodilo posle višemesečnog mučenja.

Mejova je na čelu vlade od 11. jula 2016. godine, a najavila je da će kampanja za izbor novog vođe konzervativaca početi 10. juna. Na kraju svog govora nije mogla da zadrži suze i poručila: “Odlazim bez gorčine, ali s velikom zahvalnošću na prilici da sam mogla da služim zemlji koju volim”. Evropska komisija se brzo uverila da će stav o povlačenju velike Britanije iz EU, uključujući sve uslove Bregzita, ostati nepromenjen.

Odluka britanske premijerke je brzo dobila odgovor iz Moskve. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da “ne može da se seti nikakvih prekretnica vezanih za njen doprinos razvoju bilateralnih odnosa”. Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova smatra da se odlazak Mejove nepotrebno senzacionalizuje.

“To je bilo logično. Mej je dala ostavku u maju”, našalila se Zaharova na Fejsbuku, iako premijerka zapravo odlazi u junu. Šta je i da li je uopšte nešto rekao Bašar el-Asad ne znamo, ali je britanska premijerka 2016. godine, po stupanju na dužnost, jasno rekla “da u budućoj i novoj Siriji nema mesta za Asada”.

Kurir.rs/Logično

Foto Profimedia/EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...