AMERIKA NEĆE DA PREDA OKEANE RUSIMA: Čim su čuli za Putinove superpodmornice Pentagon poručio čak 12 moćnih PODVODNIH STELT UBICA! (VIDEO)
Foto: YT

kontraudar

AMERIKA NEĆE DA PREDA OKEANE RUSIMA: Čim su čuli za Putinove superpodmornice Pentagon poručio čak 12 moćnih PODVODNIH STELT UBICA! (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci su počeli da grade svoju prvu atomsku stratešku podmornicu klase "Kolumbija" i to u brodogradilištu "Njuport njuz šipbilding" u Virdžiniji. Jedan od šefova brodogradilišta Džejson Vord, rekao je tim povodom:

"Danas je istorijski dan. Prošlo je pola veka otkako je naše brodogradilište izgradilo prvu podmornicu sa balističkim raketama. Danas obeležavamo i deceniju zajedničkog rada sa "Elektik bot" na projektovanju nove klase podmornica. Podmornice "Kolumbija" nove serije treba da budu zamena podmornicama treće generacije „Ohajo" koje su sve do danas udarna snaga američke podvodne strateške flote. Pa i strateških nuklearnih snaga SAD u celini.

Sve završne radove na "Kolumbiji" obaviće kompanija "Elektik bot". Još prošle godine podmornica "Kolumbija" svrstana je među pet najsmrtonosnijih podmornica na svetu.

Sa ovim podmornicama u fazi pripremanja ništa nije išlo glatko. Ponajviše zbog atomskog reaktora jer je vrh američke Ratne mornarice zahtevao da funkcioniše 40 godina (reaktori podmornica „Ohajo" se gase i ponovo pune najmanje jednom tokom "službe").

Pentagon je poručio 12 "Kolumbija". Prva nova "Kolumbija" treba da zaplovi najkasnije 2027. godine. Amerikanci imaju 18 podmornica tipa "Ohajo", a 14 od njih nose po 24 rakete "Trajednt". Četiri nose krstareće rakete "Tomahavk".

Podsetimo, Moskva pravi novu višenamensku nuklearnu podmornicu pete generacije, koja će imati "modularnu konstrukciju i integrisani sistem bojevog zapovedanja sa veštackom inteligencijom. Na Zapadu nuklearnu rusku podmornicu pete generacije upoređuju sa borbenim lovcem F-35.

Neimenovani izvor iz ruske vojne industrije je dodao i da će podmornica biti naoružana perspektivnom protivbrodskom raketom "Cirkon", koja ce imati hiperzvucne karakteristike. Pored toga, ovu višenamensku podmornicu pete generacije ce podržati i posebni roboti-amfibije koji ce se nalazati u njenom arsenalu.

Kurir.rs/Fakti

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track