PUKLA LJUBAV MERKELOVE I MAKRONA ZBOG VEBERA: Glavno pitanje je ko će u Junkerovu fotelju, a svako bi svog čoveka na ovoj moćnoj poziciji!
Foto: EPA / Olivier Matthys / POOL

nakon izbora

PUKLA LJUBAV MERKELOVE I MAKRONA ZBOG VEBERA: Glavno pitanje je ko će u Junkerovu fotelju, a svako bi svog čoveka na ovoj moćnoj poziciji!

Planeta -

Francuska i Nemačka danas su imale suprotne stavove oko toga ko treba da bude novi predsednik Evropske komisije (EK), posle izbora za Evropski parlament koji su promenili političku mapu Evrope.

Pred početak vanrednog, neformalnog samita EU u Briselu, predsednik Francuske Emanuel Makron praktično je isključio mogućnost da nemački konzervativni političar Manfred Veber zameni Žan-Klod Junkera na čelu EK.

foto: EPA / Sascha Steinbach

Junkerov mandat ističe 31. oktobra, a lideri zemalja EU okupljaju se večeras u Briselu da razgovaraju o njegovom nasledniku. Makron je novinarima rekao da bi njegov izbor za predsednika bio neko ko ima "iskustvo ili u svojoj zemlji ili u Evropi koje mu omogućava da ima kredibilitet".

foto: EPA / Philipp Guelland

Takav stav deluje kao udarac na Vebera (46) koji nikada nije bio u vladi ili u instituciji kao što je EK. On je od 2014. godine predvodio Evropsku narodnu partiju (EPP), najveću grupu u Evropskom parlamentu.

Makron je kazao i da bi evropska komesarka za pitanja konkurencije, Dankinja Margret Vestager bila prikladna zamena za Junkera, kao i Francuz Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit.

foto: EPA / Philipp Guelland

S druge strane, nemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja da podržava Vebera.

"Kao članica EPP-a, ja ću naravno nastaviti da radim na podršci Manfredu Veberu", kazala je Merkel.

I EPP i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) osvojili su na prošlonedeljnim izborima za EP manje mandata u odnosu na izbore 2014. godine, pošto su se birači, zabrinuti zbog klimatskih promena, migracija i bezbednosti, u većoj meri okrenuli zelenima, liberalima i krajnje desnim partijama.

Rezultat toga je da trenutno nije jasno kakva većina će biti formirana u Evropskom parlamentu kada se novoizabrani poslanici okupe u julu.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Olivier Matthys / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja