IRAK PREDAO 188 DECE TURSKOJ: Mališani čiji su roditelji pripadnici Islamske države vraćeni u domovinu!
Foto: Profimedia

KOLATERALNA ŠTETA

IRAK PREDAO 188 DECE TURSKOJ: Mališani čiji su roditelji pripadnici Islamske države vraćeni u domovinu!

Planeta -

Irak je u sredu predao Turskoj 188 turske dece za koje se veruje da su deca militanata Islamske države (ID), dok je irački sud istog dana na smrt osudio dva člana ove ekstremističke orgnizacije, jednog Francuza i jednog Tunižanina koji živi u Francuskoj.

Na bagdadskom aerodormu je 188 turske dece predato zvaničnicima ove zemlje uz prisustvo zvaničnika Iraka i predstavnika agencije UN za decu, izjavio je sudija Abdul Satar Barajktar.

Dvojica danas osuđenih na smrt su deo grupe od 12 francuskih državljana koje su Sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, isporučile Iraku u januaru. Irački tužilac je izjavio da su oni osuđeni zbog pripadnosti ID gde su učestvovali u zločinima i ugrožavali bezbednost Iraka.

Ove iračke presude su izazvale reagovanja grupa za ljudska prava koje ističu da se one uglavnom zasnivaju na priznanjima, kao i da su osuđeni u zatvoru bili izloženi torturi i mučenjima. Iako je 15 evropskih članova ID osuđeno na smrt još ni jedan nije pogubljen u Iraku. Francuska je saopštila da Irak ima pravo da im sudi ali da će se boriti protiv izrečenih smrtnih kazni.

U utorak je irački predsednik Barham Salih bio u kratkoj poseti Turskoj gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track