Pronašli grob Mona Lize!

Veliko otkriće italijanskih istraživača

Pronašli grob Mona Lize!

Planeta -
Veruje se da su ispod manastira Sveta Ursula u Firenci otkrivene kosti Lize Gerardini, čiji je zagonetni osmeh naslikao Leonardo da Vinči

FIRENCA - Rešena misterija.Italijanski istraživači pronašli su kosti Mona Lize, žene za koju se veruje da je pre 500 godina pozirala jednom od najvećih umetnika svih vremena Leonardu da Vinčiju. Arheolozi su posle godinu dana kopanja pronašli njene kosti u manastiru Sveta Ursula u italijanskom gradu Firenci, a dugo su verovali da je baš tu sahranjena.Naime, mnogi moderni istoričari smatraju da je Mona Liza bila Liza Gerardini, koja je bila udata za bogatog trgovca svilom, Frančeska del Đokonde. Nakon njegove smrti, Liza se zamonašila, a umrla je u manastiru 15. jula 1542, kada je imala 63 godine.Arheolozi su započeli iskopavanja prošle godine, kada su najpre morali da probiju debeli sloj kamena u podu manastira. Međutim, ubrzo su morali da prekinu istraživanje, jer im je ponestalo sredstava, zbog čega su iskopvanje odložili nekoliko meseci. U drugom pokušaju uspeli su da dođu do grobnice, u kojoj su prvo pronašli žensku lobanju, a zatim i ostatak kostiju - rebra i pršljenove. Te kosti poslali su na forenzičku analizu. Ukoliko se potvrdi da one pripadaju Lizi Gerardini, naučnici će pomoću njih rekonstruisati njeno lice i možda konačno rešiti zagonetan osmeh žene na čuvenoj Leonardovoj slici.

Potomci ushićeniNatalija Gučijardini Stroci, dalji potomak Lize Gerardini, a inače bliska prijateljica britanskog princa Čarlsa i bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, došla je na iskopavanje kostiju svoje čukunčukunbabe.- Jako je dirljivo biti ovde. Nisam mogla ni da pretpostavim da ću se osećati ovako. Sigurna sam da je ovo mesto gde je sahranjena Liza - istakla je Natalija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track