OVAKO KIM LIKVIDIRA PROTIVNIKE: Srećnike strelja, a drugi ginu ispred topova, bacača plamena ili besnih pasa (VIDEO)
Foto: AP

Brutalno

OVAKO KIM LIKVIDIRA PROTIVNIKE: Srećnike strelja, a drugi ginu ispred topova, bacača plamena ili besnih pasa (VIDEO)

Planeta -

Specijalni izaslanik Severne Koreje za Sjedinjene Američke Države Kim Hjok-čol i još četiri zvaničnika iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje učestvovali su u pripremama samita Kim Džong-una i Donalda Trampa u Hanoju. Kako pišu strani mediji, sva petorica pogubljena su zbog propasti sastanka.

Podsetimo, sastanak dvojice lidera najavljivao se kao iskorak u nuklearnom razoružanju Severne Koreje, ali nakon nekoliko sati je naprasno prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dve strane. Kako piše Rojters, pozivajući se na južnokorejski list Čosun Ilbo, Kim Jong-čol je poslat u radni logor i na "ideološko preobrazovanje". Isto se dogodilo i njegovoj najbližoj saradnici Kim Song-hje.

"Protiv Kim Hjok-čola sprovedena je istraga, nakon čega je na vojnom aerodromu Mirimu pogubljen, a isto se dogodilo i četvorici kolega Pogubljenja su izvršena u martu", naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista i dodaje da su svi bili optuženi za špijunažu u korist SAD-a. U radnom logoru je završila i Kim Džong-unova prevoditeljka Šin Hje-jong zbog "podrivanja autoriteta Kim Džong-una počinjenjem krucijalne greške prilikom prevođenja".

Propustila je da prevede Kimov novi predlog nakon što je Tramp rekao da "nema dogovora" i krenuo da odlazi od stola. Severnokorejski lider je navodno nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Jo-džong, koja je u Hanoj s njim doputovala kao lični asistent. Ona do daljeg ne obavlja nikakve značajne dužnosti, ali zasad nema informacija je li se toliko otuđila od brata da bi joj i život mogao biti ugrožen. Nju se dosad smatralo Kimovom sivom eminencijom koja vuče mnoge konce u režimu. Ovo inače nije prvi put da se Kim brutalno obračunava sa svojim neprijateljima, ili onima koji mu se naprosto ne sviđaju ili su mu se na bilo koji način zamerili.

Pre nekoliko meseci zapadni mediji objavili su ispovest begunca iz Severne Koreje Kanga Čeol-hvana, koji je pre uspešnog bega proveo 10 godina u kažnjeničkom logoru tipa gulaga. Tokom kazne, tačnije 2013. godine, rekao je da su mu dvojica očevica koji su služili kaznu s njim, opisali pogubljenje dvojice najbližih saradnika Janga Song-teka, ni manje ni više nego samog ujaka Kima Džong-una. Svog ujaka Džong-un dao je da ga prisile da gledaju kako dvojicu njegovih prijatelja vežu s komadima metala natrpanima u usta. Opisali su da su u dvojicu ljudi uperili čak osam protivvazdušnih mitraljeza, a ujak je bio tako blizu da, kad su mitraljezi krenuli rešetati osuđenike, koji su u trenutku nestali, mlazevi krvi su se prelevali preko Džong-unovog ujaka.

Vođin ujak od šoka je izgubio svest. Izveštaji su navodili da, ne samo što je Kim lično naredio takvo pogubljenje dvojice ljudi, navodi se da je bila reč o Ri Rjong-ha i Jang Su-gilone, nego je i lično nadgledao pogubljenje, navodno mrtav pijan. Nekoliko meseci poslije i Janga Song-teka pogubili su na isti način, a u običnom pogubljenju smaknuta je i kompletna njegova porodica. Sveukupno, što se službenih osoba tiče, predsednik Severne Koreje potamanio je 11 saradnika svog ujaka. Kang, onaj bjegunac iz Sjeverne Koreje i bivši logoraš, ispričao je ove godine i kako je smaknut jedan od glavnih policijskih službenika Severne Koreje, navodno zbog veza s Džong-unovim ujakom.

"Kim Džong-un ga je posebno mrzeo (šefa policije) i naredio je da ga pogube bacačem plamena. Spalili su ga živoga bez da su koristili makar mitraljez. Nakon što su ga spalili, tenkovi su pregazili njegove ostatke", rekao je. Prebeg keje preneo i da su jednog zvaničnika i suprugu ubili tako što su na njih napujdali pse, jer Kim ih nije smatrao dostojnima da ih sahrane. Zapadni mediji ističu, međutim, i to da se neretko događalo da i južnokorejski mediji i vlada Južne Koreje izveste o pogubljenju nekog iz državnog vrha, pa da se to pokaže netačnim.

Kimov otac u prvim danima nakon svog dolaska na vlast takođe je sproveo niz pogubljenja, ali kako bi se učvrstio na vlasti. U slučaju najmlađeg vođe ritam pogubljenja čini se da ne jenjava niti nakon osam godina. U aprilu 2012. komandant vojske Kim Čol navodno je pogubljen granatom zbog toga što je pokazao nepoštovanje tokom žalosti nacije za njegovim ocem. Izvještaji su spominjali da se bančio i opijao se, i da je zato raznesen granatom. Na isti način izveštaji su naveli da je pogubljen i ministar odbrane Kim Jong-čun.

Ri Jong-đin iz ministarstva obrazovanja nastradao je zato što je zaspao tokom jednog sastanka. Još nekoliko dana kasnije izveštaji su naveli da je vicepremijera za obrazovanje glave koštalo to što nije držao pristojnu pozu tokom javnog događaja. Ali, iste godine izveštaj južnokorejskih obaveštajnih službi da je "zbog korupcije" vođa dao pogubiti glavnokomandujućeg vojske Ri Jong-gila, pokazao se kao netačan.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track