Najnovije vesti

Ministarstvo: Srbi, napustite Siriju!
Foto: REUTERS

Ministarstvo: Srbi, napustite Siriju!

Planeta
Uzimajući u obzir da i dalje postoje aviokompanije koje obavljaju redovne linijske letove iz Damaska, Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je našim državljanima da napuste Siriju koristeći ovu mogućnost

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova, imajući u vidu eskalaciju sukoba u Siriji, preporučilo je u sredu veče državljanima Srbije da ne putuju u tu državu, a našim građanima koji tamo žive ili se trenutno nalaze savetuje da napuste Siriju.

Ambasada Srbije u Damasku je i dalje radno aktivna i nastavlja da pruža sve neophodne informacije našim državljanima koji žive ili trenutno borave u Siriji, navedeno je u saopštenju.

Uzimajući u obzir da i dalje postoje aviokompanije koje obavljaju redovne linijske letove iz Damaska, Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je našim državljanima da napuste Siriju koristeći ovu mogućnost.

Kao i do sada, Ambasada Srbije i MSP će nastaviti kontinuirano da prate razvoj situacije u Siriji i za te potrebe je formiran i krizni stab, koji će u zavisnosti od razvoja situacije davati nove preporuke i jasne predloge za reakciju nadležnih državnih organa, u cilju zaštite života, bezbednosti i interesa naših državljana u Siriji, navedeno je u saopštenju.

Žestoki sukobi u Siriji ne jenjavaju, širom zemlje danas je poginulo skoro 100 ljudi, od kojih 16 u sukobima u Damasku, gde su u bombaškom napadu na sedište Nacionalne bezbednosti ubijeni i čelnik sirijskog režimskog kriznog štaba, ministar odbrane i zet sirijskog predsednika.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u ponedeljak saopštio da je Sirija u građanskom ratu i da sve strane moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo ili rizikuju suočavanje sa gonjenjem zbog ratnih zločina.

Glasanje u Savetu bezbednosti o nacrtu rezolucije, kojom se sirijskom režimu preti uvođenjem sankcija, koje je trebalo da se održi danas u Njujorku, odloženo je za sutra, pošto je to zatražio specijalni međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan.

Kako javljaju agencije, Anan je odlaganje zatražio zbog navodnih nagoveštaja da bi mogao da pridobije Rusiju za rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je ranije zapadni nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji, ocenjujući da bi predstavljao podršku pobunjeničkom pokretu protiv režima sirijskog predsednika.

"Odlučujuća borba se vodi u Siriji. Usvajanje rezolucije značilo bi otvoreno podržavanje revolucionarnog pokreta. A ako govorimo o revoluciji, Ujedinjene nacije sa tim nemaju nikakve veze", rekao je Lavrov

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...