DŽABA STAN, DŽABA HRANA I JOŠ TE PLAĆAJU: Konačno otkriveno koliko zarađuju radnici kruzera! CIFRE SU IZNENAĐUJUĆE! (VIDEO)
Foto: Profimedia

BRUKA

DŽABA STAN, DŽABA HRANA I JOŠ TE PLAĆAJU: Konačno otkriveno koliko zarađuju radnici kruzera! CIFRE SU IZNENAĐUJUĆE! (VIDEO)

Planeta -

Osim dobre plate, radnici na kruzeru imaju osiguranu besplatnu zdravstvenu njegu i zaštitu, obroke, smeštaj i druge pogodnosti koje možda nemaju u svojoj državi.

Kada se govori o idealnim poslovima, u priči se od ljudi često može čuti da “radnici na kruzerima zarađuju brutalnu lovu”. Sada je konačno poznato kolika je to cifra jer su u razgovoru za Biznis Insajder otkrili koliko zarađuju. Ono što se odmah može videti jeste da je velika razlika između plate radnika koji zarađuje najviše i onog koji zarađuje najmanje na kruzeru.

Biznis Insajder je razgovarao sa 35 trenutnih radnika na kruzeru koji mesečno u proseku zarade od 500 do 10.000 dolara. Oko 40 posto ispitanih radnika kaže da im je zarada jednaka ili manja od 2.000 dolara, što je iznos veći od 1700 evra.

Radnik u kuhinji na Carnival Cruise Lineu mesečno zarađuje najmanje, dok prvi oficir na Royal Caribbean Internationalu ima najveća mesečna primanja. Manje plaćeni radnici na kruzeru uglavnom dolaze iz zemalja u kojima radnici manje zarađuju nego u SAD-u, poput Kariba, Severne Afrike, delova Azije i istočne Evrope. Radnik čija je mesečna plaća od 1600 do 1800 dolara mesečno rekao je da na kruzeru zarađuje više nego u rodnom Čileu.

Zaposleni na kruzeru mogu uopšteno da zarade više novca nego radnici bazirani na kopnu zato što su im troškovi života niži. Ne moraju da plaćaju smeštaj niti hranu. Osim toga, imaju raspored takav da rade više sati pa između ostalog, tako mogu “skupe” više novca. Prosečna plata 35 radnika kruzera koji su razgovarali sa Biznis Insajderom bila je 2.600 dolara.

Tri najveće kompanije kada su u pitanju kruzerisu: Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises i Norwegian Cruise Line Holdings. Godišnje prihodi za 2018. radnici Carnival Corporationa zaradili su 16.622 dolara, oni na Royal Caribbean Cruisesu zaradili su 19.396 dolara, a zaposlenici Norwegian Cruise Line Holdingsa 20.101 dolar.

Osim dobre plate, radnici na kruzeru imaju osiguranu besplatnu zdravstvenu njegu i zaštitu, obroke, smeštaj i druge pogodnosti koje možda nemaju u svojoj državi. Nažalost, spomenute kompanije nisu odgovorile kada ih je Biznis Insajder pitao za komentar u vezi plaća radnika.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track