LABORATORIJA SA VIRUSIMA KOJI MOGU DA UBIJU POLA PLANETE: Uđite unutar Porton Dauna, tajnog britanskog postojenja koje čuva ebolu, kugu i novi superagens VX (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

LABORATORIJA SA VIRUSIMA KOJI MOGU DA UBIJU POLA PLANETE: Uđite unutar Porton Dauna, tajnog britanskog postojenja koje čuva ebolu, kugu i novi superagens VX (VIDEO)

Planeta -

BBC-ejeve kamere dobile su nedavno ekskluzivan pristup Porton Daunu, tajnom britanskom laboratoriju u kojem se istražuju odbrambeni mehanizmi protiv balističkog i hemijskog oružja, i u kojem se radi na zaštiti od raznih sajber napada. Reporteri su dobili pristup delu laboratorije u kom se analiziraju neki od najsmrtonosnijih patogena.

U laboratoriji se nalazi i patogen bubonske kuge pomoću kog naučnici razvijaju nove antibiotike. Iako je kuga svojedobno pobila trećinu evropskog stanovništva, ona je samo jedna u nizu opasnih bolesti koje se mogu pronaći u u Porton Daunu. Najveće mere bezbednosti stavljene su na deo laboratorije u kom se istražuju virus ebole te Marburg, uzročnik hemoragijske groznice.

Budući da se radi o ekstremno opasnim i potencijalno kobnim patogenima, naučnici, pre nego što prođu vrata iza kojih se oni nalaze, moraju proći rigorozne bezbedonosne procedure.

Ali, u Porton Daunu se ne istražuju samo biološki patogeni već i načini zaštite od hemijskih, balističkih i cajber napada. Ali, budući da bi testiranje na ljudima bilo daleko preopasno, razvili su tzv. Porton Mana – čovekolikog robota koji oponaša pokrete vojnika u akciji.

Porton Daun nedavno je dospeo u centar pažnje britanske javnosti i medija, neposredno nakon napada novičokom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku, u Salisburiju. Naime, upravo u tom laboratoriju je potvrđeno da su još dve osobe, nakon Salisburija, bile izložene tom opasnom nervnom otrovu.

Ali, zbog male udaljenosti između laboratorija, Salisburija i Amesburija, u kojima su se dogodili napadi, brzo su se pojavile teorije da je nerveni otrov došao upravo iz Porton Dauna, ali to nije dokazano

Zbog tajnosti kojom je vlada, logično, obavila rad ove institucije, Porton Daun je predmet kontroverzi otkad postoji, a tokom godina su su pojavile i neke prilično bizarne priče koje je vlada morala demantovati, a među kojima su one o laboratoriji koji je zapravo farma marihuane, i ona o mrtvim (i ponekim živim) anzemaljcima na stolovima laboratorije. Stoga je britanska vlada je na svojim službenim stranicama posvetila jedan ceo deo ‘istini o Porton Downu’.

Porton Daun je osnovan pre 103 godine kao postrojenje za testiranje hemijskog oružja za vreme Prvog Svetskog rata, a u tim su prostorima razvijeni bojni otrovi poput hlora, iperita i fozgena. Vlada je odlučila da će nastaviti raditi i nakon rata. Potom je došao i Drugi svetski rat kad su se posvetili nervnim agensima poput sarina, a s vremenom su razvili i suzavac i potom i nervni agens VX, koji je javnosti postao poznat nakon što je njime ubijen polubrat Kim Džong-una, Kim Džong-nam.

Kurir.rs/Net.hr

Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track