AMERIKA PONOVO UPOZORAVA TURSKU: Kupovina S-400 je neprihvatljiva, tako će Rusi saznati poverljive informacije o našim lovcima!
Foto: Profimedia

nadaju se pregovorima

AMERIKA PONOVO UPOZORAVA TURSKU: Kupovina S-400 je neprihvatljiva, tako će Rusi saznati poverljive informacije o našim lovcima!

Planeta -

"Turska kupovina ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 je nedopustiv rizik za SAD", izjavio je vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog ministra odbrane za Evropu i NATO Endru Vinternic.

Predstavnik Pentagona smatra da "ne postoje mere koje bi mogle da umanje" zabrinutost Vašingtona zbog te odluke Ankare. Vinternic je naglasio da su obaveze turske strane u okviru NATO-a i kupovina S-400 nekompatibilne.

Američki zvaničnici naglašavaju da bi S-400 mogao da bude nekompatibilan sa sistemima NATO i da bi Rusi na taj način, uz pomoć radarskog sistema, mogli da imaju uvid u poverljive informacije o američkim lovcima F-35 pete generacije.

Sa druge strane, Ankara je istakla da to neće predstavljati pretnju po Alijansu.

Ankara je ranije više puta izjavljivala da neće odustati od kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema. Prema uslovima dogovora, prva serija S-400 stiže već u julu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja.

"Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju", rekao je Erdogan.

Turska takođe učestvuje u međunarodnom programu Sjedinjenih Američkih Država za proizvodnju vojnih aviona F-35. Takođe, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da ruski protivvazdušni raketni sistemi, koji će biti isporučeni njegovoj zemlji, neće biti integrisani u PVO sistem NATO-a.

Vašington, uprkos svemu, ipak naglašava da ne želi da prekida veze sa Turskom.

"Naš odnos ima dosta slojeva, a strateško partnerstvo koje imamo sa njima ostaje na snazi i nadamo se da ćemo o ovim pitanjima moći da razgovaramo sa njima", naveo je Vinternic.

Kurir.rs/Agencije Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track