Oko 300 srpskih državljana još u Siriji

Horor u Damasku

Oko 300 srpskih državljana još u Siriji

Planeta -
To su uglavnom žene udate za Sirijce sa decom

BEOGRAD - U Siriji, gde besne sve žešći sukobi, živi ili trenutno boravi oko 300 državljana Srbije i to su uglavnom žene udate za Sirijce sa decom, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srbi u Siriji pretežno su nastanjeni u Damasku i Alepu, na severu zemlje.

Ministarstvo je, zbog eskalacije nasilja u Siriji, juče preporučilo državljanima Srbije da ne putuju u tu zemlju, a našim građanima koji tamo žive ili se trenutno nalaze savetovalo da napuste Siriju.

Ambasada Srbije u Damasku je i dalje radno aktivna i nastaviće da pruža sve neophodne informacije našim državljanima, navedeno je u saopštenju MSP.

Ministarstvo navodi da i dalje postoje aviokompanije koje obavljaju redovne linijske letove iz Damaska i preporučuje našim državljanima da napuste Siriju koristeći ovu mogućnost.

Ambasada Srbije i MSP najavili su da će nastaviti da prate razvoj situacije u Siriji, a za te potrebe je formiran i krizni štab, koji će u zavisnosti od razvoja situacije davati nove preporuke i jasne predloge za reakciju nadležnih državnih organa, da bi zaštitili živote, bezbednost i interese naših državljana u Siriji.

Žestoki sukobi u Siriji ne jenjavaju, širom zemlje juče je poginulo skoro 100 ljudi, od kojih 16 u sukobima u Damasku, gde su u bombaškom napadu na sedište Nacionalne bezbednosti ubijeni i čelnik sirijskog režimskog kriznog štaba, ministar odbrane i njegov zamenik, inače zet sirijskog predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track