Najnovije vesti

RUSI I AMERI RAZGOVARALI O KONTROLI NAORUŽANJA Rjabkov: Polazna tačka za rešavanje ovog pitanja
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

pregovori

RUSI I AMERI RAZGOVARALI O KONTROLI NAORUŽANJA Rjabkov: Polazna tačka za rešavanje ovog pitanja

Planeta

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je današnji sastanak s američkim zvaničnicima bio polazna tačka za rešavanje pitanja kontrole naoružanja.


Delegacije dve države koje su predvodili Rjabkov i zamenik državnog sekretara za kontrolu naoružanja Andrea Tomson sastali su se danas u Pragu, a ruski zvaničnik je, kako prenose ruske novinske agencije, izrazio razočarenje što razgovori sa američkim kolegama nisu rezultirali "nekom vrstom kalendara budućih sastanaka ili određenim planom akcija".


On je rekao i da "ukupni rezultati današnjeg događaja više nisu vezani za jednokratni kontakt , i da će nakon ovoga uslediti novi razgovori, navodi AP.


Rusija je bila uznemirena povlačenjem SAD početkom godine iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i više puta je izrazila zabrinutost zbog Ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja (START) , još jednog ključnog sporazuma o kontroli naoružanja koji ističe 2021. godine.


Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je nedavno na opasnost raspadanja međunarodnog sistema kontrole nuklearnog oružja i rekao rekao da razgovori s Vašingtonom o produženju nuklearnog sporazuma START tek treba da počnu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Sergei Chirikov)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...