Najnovije vesti

DA LI ĆE SE POMIRITI AMERIKA I KINA? SAD privremeno obustavile spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom, a evo šta to znači!
Foto: AP/Andy Wong

otopljavanje odnosa

DA LI ĆE SE POMIRITI AMERIKA I KINA? SAD privremeno obustavile spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom, a evo šta to znači!

Planeta

Sjedinjene Američke Države su zatražile da se do 31. decembra obustavi spor koji vode pred Svetskom trgovinskom organizacijom protiv Kine zbog intelektualne svojine, navodi se u saopštenju STO objavljenom danas.

 

Panel od trojice sudija naveo je u saopštenju da su SAD 3. juna zatražile suspenziju postupka, a da se Kina saglasila s tim narednog dana, izveštava Rojters.

 

Britanska agencija navodi da još nije jasno da li bi ova suspenzija mogla da bude znak "otopljavanja" trgovinskih odnosa izmedu SAD-a i Kine uoči mogućeg sastanka predsednika Si Đinpinga i Donalda Trampa na samitu G20 u Japanu krajem ovog meseca.

 

Američki i kineski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom, a saopštenje sudijskog panela STO ne otkriva razloge obustave spora, koji je Tramp pokrenuo u martu prošle godine u okviru šireg sukoba s Pekingom zbog navodne krađe intelektualne svojine.

 

Prema pravilima STO, podnosilac tužbe u trgovinskom sporu može u bilo kom trenutku da traži suspenziju na period do 12 meseci.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Andy Wong)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...