Muftija u džipu dignut u vazduh
Foto: Rojters

Eksplozija

Muftija u džipu dignut u vazduh

Planeta -
Od siline udara Ildus Faizov doslovno je izleteo iz automobila i preživeo napad

MOSKVA - U eksploziji automobila bombe danas je u ruskoj republici Tatarstanu povređen muftija Ildus Faizov, a u odvojenom napadu ubijen je njegov pomoćnik, saopštili su policijski izvori.

Ruska istražna komisija je saopštila da je automobil u kojem se nalazio Faizov eksplodirao u centru Kazana, glavnog grada Tatarstana.

"Eksplozija je Ildusa Faizova izbacila iz automobila, i on je smešten u bolnicu", rekao je agenciji Interfkas portparol istražne komisije Vladimir Markin.

Lokalno ministarstvo za vanredne situacije potvrdilo je da je u Kazanu eksplodirao jedan džip, i da je u bolnicu smešten čovek star 63 godine. Prema saopštenju istražne komisije, pomoćnik muftije Valiula Jakupov ubijen je vatrenim oružjem ispred njegove kuće.

"Neidentifikovani napadač je ispalio više hitaca na pomoćnika muftije Valiulu Jakupova, starog 65 godina, koji je podlegao povredama", navodi se u saopštenju.

Agencija Interfaks je pozivajući se na jedan policijski izvor, javila da se Jakupov zalagao za borbu protiv radikalnog islamskog vehabijskog pokreta i da je smatrao da on predstavlja "ozbiljnu pretnju" za tradicionalni islam.

U Tatarstanu je prošle godine zabeleženo jačanje radikalnih islamskih naoružanih grupa, navodi agencija Frans pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track