Najnovije vesti

AMERIČKE KOMPANIJE MOLE TRAMPA DA NE UVODI NOVE TARIFE NA KINESKU ROBU: Ako se to desi, poskupeće sve za američke potrošače
Foto: EPA / Shaw Thew

trgovinski rat

AMERIČKE KOMPANIJE MOLE TRAMPA DA NE UVODI NOVE TARIFE NA KINESKU ROBU: Ako se to desi, poskupeće sve za američke potrošače

Planeta

Nekoliko stotina američkih kompanija, od lokalnih salona venčanica do maloprodajnih lanaca vrednih više milijardi dolara, obratilo se danas Kancelariji trgovinskog predstavnika SAD, izrazivši protivljenje planu predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na još 300 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Više tarife bi se odnosile na sve - od odeće i obuće do vatrometa i mobilnih telefona - i verovatno bi uvećale cene za američke potrošače, upozoravaju kompanije u podnescima dostavljenim Kancelariji, a prenosi agencija Rojters.

Dajen Čitam, vlasnica jednog butika sa sedištem u Alabami, tvrdi da će nove tarife potpuno zaustaviti rad njenih američkih dobavljača, koji neće biti u mogućnosti da pronađu sredstva za pokrivanje dodatnih 25 odsto koliko bi morali da plate za uvoz svojih proizvoda.

"Pišem ovo pismo sa molbom da našu industriju poštedite naredne runde tarifa. Stojim rame uz rame u ovoj molbi sa hiljadama vlasnika preduzeća. Pomozite nam da Ameriku ponovo učinimo velikom", napisala je ona u tom pismu.

Sa njenom ocenom slaže se veliki broj američkih preduzeća, koja smatraju da će nove carine naštetiti potrošačima i da će prouzrokovati gubitak radnih mesta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA / Shaw Thew)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...