EKSTREMNI DESNIČAR UHAPŠEN ZA UBISTVO LIBKEA: Privedeni (45) već učestvovao u bombaškom napadu! Ima podebelu istoriju u zločinima iz mržnje!
Foto: AP / Swen Pfoertner / dpa

misteriozno ubistvo

EKSTREMNI DESNIČAR UHAPŠEN ZA UBISTVO LIBKEA: Privedeni (45) već učestvovao u bombaškom napadu! Ima podebelu istoriju u zločinima iz mržnje!

Planeta -

U Nemačkoj je uhapšen 45-godišnji Stefan E. pod sumnjom da je odgovoran za ubistvo popularnog nemačkog političara iz redova vladajuće CDU Valtera Libkea.

Nemačko tužilaštvo veruje da u pozadini ubistva Libkea stoji krajnja desnica.

"Na osnovu trenutnih saznanja iz istrage, pretpostavljamo da postoji desničarska ekstremistička pozadina ovog čina," saopštio je portparol nemačkog saveznog tužilaštva Markus Šmit, prenosi AP.

foto: EPA / Armando Babani

Tužilaštvo je danas objavilo da je u subotu uhapšen 45-ogodišnji osumnjičeni nakon što je njegov DNK pronađen na mestu zločina.

Oni nisu otkrili nikakve detalje o tom čoveku, ali nemački mediji su izvestili da je povezan s ekstremistima krajnje desnice.

Na sajtu "Zajt Onlajn" objavljeno je danas da je osumnjičeni, koji je identifikovan samo kao Stefan E., ima istoriju učešća u zločinima iz mržnje koji datiraju još od pre više decenija, uključujući i bombaški napad na sklonište za migrante u državi Hesen 1993. godine.

Valter Libke, 65-godišnji demohrišćanski političar, ubijen iz neposredne blizine vatrenin oružjem na terasi svoje kuće u selu Volfhagenu kod Kasela početkom ovog meseca i prebačen je u bolnicu gde je podlegao ranama.

foto: EPA / Armando Babani

Libke je deset godina proveo u skupštini pokrajine Hesen, pre nego što je od 2009. postao predsednik vlasti u Kaselu. Tokom 2015. godine, Libke je izazvao kritike svojom podrškom omogućavanju smeštaja izbeglicama.

Neposredno nakon toga, Libke je dobio više stotina pretećih pisama, a tokom kraćeg vremenskog perioda imao je lično obezbeđenje. Lokalni zvaničnici navode da on duže vremena pre ubistva nije dobijao pretnje.

Kurir.rs Tanjug

Foto: AP / Swen Pfoertner / dpa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track