Najnovije vesti

ISPLIVALI TAJNI RAZGOVORI! EDI RAMA POBESNEO: Na snimku koji je 3 godine čamio u tužilaštvu, čuje se da hoće da kupuje glasove!
Foto: Profimedia

afera u albaniji

ISPLIVALI TAJNI RAZGOVORI! EDI RAMA POBESNEO: Na snimku koji je 3 godine čamio u tužilaštvu, čuje se da hoće da kupuje glasove!

Planeta

Nemački list "Bild" objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o pretnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeji.

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji.

"Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea184 koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva", piše novinar Piter Tide.

 

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.

 

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična dela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea.

 

"Tužilaštvo za teška krivična dela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

 

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv nemačkog novinara Pitera Tidea. Rama je na Tviteru napisao da je odlučio ovo pitanje da pokrene na sudu u Nemačkoj, jer se tamo pravda "ne igra s tajnama jedne istrage, dostojanstvom građana i poštovanjem prema državi".

"Odlučio sam da ovaj spor vodim u nemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji gde se pravda ne igra s tajnama istrage i gde se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocenljiva vrednost. 'Ajde da vidimo ko je u pravu", napisao je Rama, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu.

 

Putem Fejsbuka on je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da "Rama još nije čuo o nezavisnom pravosuđu", pa zato zahteva istragu tužilaštva.

"Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđu sada zahteva da tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi", odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.

 

PROTEST PROTIV RAME U LONDONU

 

Ispred londonskog hotela "Le Meridien", gde se danas održava konferencija Fajnenšel tajmsa i Komorskog investicionog foruma (KIF) na temu "Mogućnost ulaganja u brzo rastućem regionu", grupa Albanaca protestovala je protiv albanskog premijera Edija Rame. Rama, uz premijere Srbije i Severne Makedonije, Ane Brnabić i Zorana Zaeva, učestvuje na ovom forumu na kojem se predstavljaju investicioni potencijali Zapadnog Balkana.

Albanci koji su se okupili ispred hotela, uzvikivali su parole na albanskom i engleskom jeziku, ukazujući da podržavaju "braću" u Albaniji u nameri da se promeni vlast. Kritikovali su Edija Ramu i optužili ga da je kriminalizovao politiku Albanije. U Albaniji se već mesecima održavaju protesti protiv albanske vlade.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...