ŠIRIO JE SNIMAK MASAKRA NA NOVOM ZELANDU: Rekao da je video fenomenalan, sada mu preti 15 godina robije (VIDEO)
Foto: Screenshot

pravda

ŠIRIO JE SNIMAK MASAKRA NA NOVOM ZELANDU: Rekao da je video fenomenalan, sada mu preti 15 godina robije (VIDEO)

Planeta -

Napadač koji je ubio 51 osobu u najgorem masakru u mirnodopskom periodu na Novom Zelandu 15. marta uživo je prenosio napad na Fejsbuku.

Radio Novi Zeland preneo je da je 44-godišnji Filip Arps priznao krivicu za dve optužbe za distribuciju neprikladnog materijala nakon deljenja kopije spornog videa sa oko 30 ljudi. Arps je podelio i video koji je izmenjen da bi se dodao nišan i brojač žrtava na slike snimka maskara, naveo je emiter.

Prema Radiju Novi Zeland, sudija Okružnog suda u Krajstčerču Siven Odriskol rekao je da je Arps, upitan za mišljenje o videu, odgovorio da je fenomenalan". Vlada Novog Zelanda zabranila je deljenje videa masakra i za to predviđa kaznu do 14 godina zatvora.

Arps je bio optužen za "uvredljivo ponašanje" i sankcionisan je novčanom kaznom od 800 australijskih dolara 2016. godine nakon što je doneo krvavu svinjsku glavu u Al Nur džamiju.

Džamija je bila jedna od dve mete u martovskom masakru. Prošle nedelje, australijanac Brenton Tarant se izjasnio da nije kriv za 92 optužbe za masakar u dve džamije, a sudiće mu se u maju sledeće godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja