DŽONSON SVE BLIŽE PREMIJERSKOJ FUNKCIJI: Konzervativci ga ubedljivo podržali i u drugom krugu
Foto: EPA / Neil Hall

izbori u britaniji

DŽONSON SVE BLIŽE PREMIJERSKOJ FUNKCIJI: Konzervativci ga ubedljivo podržali i u drugom krugu

Planeta -

Bivši šef britanske diplomatije i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson osvojio je juče najviše glasova u drugom krugu izbora za novog lidera Konzervativne partije, a time i premijera.

Džonson, kojeg smatraju favoritom u trci za naslednika premijerke Tereze Mej, dobio je 126 glasova konzervativnih poslanika, 12 više nego u prvom krugu glasanja, navodi Bi-Bi-Si.

Na drugom mestu je aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant sa 46 glasova i ministar za životnu sredinu Majkl Guv, koji je dobio 41 glas konzervativaca, prenosi Rojters.

Za njima slede ministar međunarodnog razvoja Rori Stjuar sa 37 glasova i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid sa 33 dobijena glasa.

S druge strane, bivši ministar za Bregzit Dominik Rab eliminisan je pošto nije uspeo da pređe prag i osvoji najmanje 33 glasa.

Rab je dobio samo 30 glasova poslanika. Glasanja će biti nastavljena tokom nedelje, dok u trci ne ostanu dva najbolje plasirana kandidata. O preostala dva kandidata izjašnjavaće se 160.000 članova Konzervativne partije počev od 22. juna, a očekuje se da pobednik bude proglašen mesec dana kasnije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA / Neil Hall)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja