Najnovije vesti

SI ĐINPING STIGAO KOD KIMA: Ovo je novo poglavlje u odnosima naših zemalja (VIDEO)
Foto: Ju Peng/Xinhua via AP

poseta

SI ĐINPING STIGAO KOD KIMA: Ovo je novo poglavlje u odnosima naših zemalja (VIDEO)

Planeta

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je jutros u Severnu Koreju, u prvu posetu toj zemlji od 2005, i izjavio da negova poseta otvara novo poglavlje u odnosima dveju zemalja, javila je kineska državna CCTV.

 

 

Si je sa suprugom Peng Lijuan stigao u Pjongjang avionom. U posetu je doputovao i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

 

Do posete dolazi godinu dana od istorijskog sastanka u Singapuru američkog predsednika Donalda Trampa i Kima. Taj sastanak nije omogućio rešavanje pitanja nuklearnog programa Severne Koreje.

Kina, glavni saveznik vlasti u Pjongjangu, pridržava se međunarodnih sankcija nametnutih s ciljem da Severna Koreja odustane o atomske bombe.

 

Odnosi Pekinga i Pjongjanga su postali zategnuti posle nuklearnog testiranja Severne Koreje, tako da su se Si i Kim, koji su došli na vlast 2012, odnosno 2011, prvi put sastali tek prošle godine.

Bilateralni odnosi su se znatno poboljašali posle prvog sastanka. Kim je prošle godine četiri puta posetio Kinu, a Si je tada obećao da će uzvratiti posetu.

 

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ju Peng/Xinhua via AP)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...