MATEO SALVINI: Zbogom i odoh ako ne smanjimo poreze!
Foto: EPA

LJUT

MATEO SALVINI: Zbogom i odoh ako ne smanjimo poreze!

Planeta -

RIM - Italijanski vicepremijer Mateo Salvini će napustiti vladu ako ne progura smanjenje poreza od najmanje 10 milijardi evra, preneo je danas list Korijere dela sera citirajući njegove reči.

"Problem je u tome što nema ozbiljnog smanjenja poreza u iznosu manjem od deset milijardi evra. Italiji je neophodna hrabra poreska reforma. Moja je dužnost da to uradim i ako mi ne dopuste, reći ću zbogom i otići", rekao je Salvini za taj dnevni list, a prenosi Rojters.

Italijanska koaliciona vlada, koju čine desničarska stranka Liga i Pokret pet zvezdica, insistira na smanjenju poreza, koje bi, kako tvrde, pomoglo oživljavanju usporenog privrednog rasta Italije.

Salvini je izrazio zadovoljstvo što će svaku budžetsku uštedu u 2019. godini iskoristiti za smanjenje ovogodišnjeg budžetskog deficita. "Ali dosta je više sa vezivanjem ruku u narednim godinama, sa gušenjem rasta", dodao je on.

foto: EPA

Zvanični Rim računa na uštedu od najmanje tri milijarde evra ove godine za smanjenje budžetskog deficita sa sadašnjeg cilja od 2,4 odsto na 2,1 ili 2,2 odsto BDP-a.

Italija trenutno pregovara sa Briselom o reviziji svog budžeta kako bi pokušala da spreči pokretanje disciplinskog postupka EU zbog preterano visokog nacionalnog duga.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track