Najnovije vesti

NAUČNICI U STRAHU: OVO ĆEMO DEBELO PLATITI! Večni led počeo da se topi 70 godina ranije nego što se predviđalo! Bio je smrznut HILJADAMA GODINA, a sad NESTAJE!
Foto: EPA / NASA/ Linette Biosvert

ogromne klimatske promene

NAUČNICI U STRAHU: OVO ĆEMO DEBELO PLATITI! Večni led počeo da se topi 70 godina ranije nego što se predviđalo! Bio je smrznut HILJADAMA GODINA, a sad NESTAJE!

Planeta

Permafrost ili stalno zamrznuto tlo na u kanadskom delu Arktika počeo je da se otapa 70 godina ranije nego što je to prognozirano.

Naučnici sa Univerziteta Aljaska Ferbenks zapanjeni su koliko je brzo niz neuobičajeno vrućih leta destabilizovao gornje slojeve ogromnih ledenih blokova koji su bili zamrznuti hiljadama godina. Smatraju kako je to znak da se globalne klimatske promene odigravaju brže nego što su to klimatolozi predvideli.

"Ono što smo videli bilo je neverovatno. To pokazuje da je klima sada toplija nego u bilo kom drugom trenutku u poslednjih 5000 ili više godina", izjavio je geofizičar Vladimir Romanovski.

foto: Profimedia

Naučnike brine stabilnost permafrosta jer bi brzo topljenje moglo da oslobodi ogromne količine gasova koji će dodatno da ubrzaju globalno zagrevanje.

Upozoravaju kako bi snažan porast u globalnoj temperaturi mogao da ugrozi održivost naše cele industrijske civilizacije.

"Otapanje permafrosta jedna je od kritičnih tačaka početka klimatske katastrofe i događa se pred našim očima", rekla je Dženifer Morgan, izvršna direktorka organizacije Grinpis internešenal.

"Ovo prerano odmrzavanje jasan je signal da moramo da smanjimo emisije gasova staklene bašte i da to treba da učinimo - odmah", dodala je.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...